Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΤΙΣΝΕΪΚΟΥ DUCK UNIVERSE



Ιστορικό-γεωγραφική προσέγγιση (!) 
της πιο γνωστής πόλης στον χάρτινο κόσμο των κόμικς

  Ακούγεται, ίσως, παράξενο μια πόλη που δημιουργήθηκε στη φαντασία κάποιων σεναριογράφων και εικονογράφων κόμικς, απλώς και μόνο για να υπάρχει περιβάλλον στη δράση των ηρώων τους -φανταστικοί κι αυτοί- να έχει “βιογραφικό” και μάλιστα τόσο πλούσιο, λες και είναι μια πόλη του πραγματικού τρισδιάστατου κόσμου. Ή μήπως είναι;

  Την απάντηση την δίνουν σοβαροί ερευνητές της ιστορίας της 9ης Τέχνης, που με έναυσμα την επική βιογραφία του Σκρουτζ Μακ Ντακ από τον Keno Don Hugo Rosa ασχολήθηκαν και κατέγραψαν όλα εκείνα τα σκόρπια στοιχεία στις παπιοϊστορίες του Καρλ Μπαρκς, αλλά και στις τεκμηριωμένες προσθήκες του Ντον Ρόσα, που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι η Λιμνούπολη είναι μια πόλη του υπαρκτού κόσμου!
Δεν το πιστεύετε;
Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να συνεχίσετε παρακάτω… Όλα τα στοιχεία θα σας είναι γνώριμα αν έχετε διαβάσει κάποιες από τις ιστορίες του Ντόναλντ και του Σκρουτζ, όπου το σημείο αναφοράς της περιπέτειάς του είναι η Λιμνούπολη.

  Πόσες είναι οι πολιτείες που συγκροτούν το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ; Πενήντα, λέει η Γεωγραφία.
  Λάθος, είναι 51!
  Αν η Γεωγραφία… διάβαζε τις περιπέτειες του Ντόναλντ, θα ήξερε, ότι μέσα στα όρια των ΗΠΑ υπάρχει ακόμα μια πολιτεία· η Καλισότα!
  Ενσωματώθηκε στις ΗΠΑ το 1952, δηλαδή πολύ πριν ενσωματωθούν η Αλάσκα και η Χαβάη το 1959. Για επιβεβαίωση της πληροφορίας σας παραπέμπουμε στην ιστορία του Μπαρκς  The Gilded Man” (περιοδικό  Four Color #422, Σεπτέμβριος 1952, ή στο 2ο τεύχος του ημετέρου “Κόμιξ” (1988), καθώς και στο 11ο και τελευταίο κεφάλαιο του κατά Ρόσα “Βίου και Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ” που έχει τίτλο “Το βαμπίρ της Καλισότα”.
Την πολιτεία Καλισότα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες αναφοράς, τη δημιούργησε ο Καρλ Μπαρκς προκειμένου να δώσει και γεωγραφική υπόσταση στο παπιοσύμπαν που δημιουργούσε για λογαριασμό της εταιρίας Ντίσνεϋ. Ο Ντον Ρόσα, κατόπιν, προσέθεσε γεωγραφικά και πολιτιστικά στοιχεία βασιζόμενος στα στοιχεία που είχε παραθέσει για αυτήν ο Μπαρκς.

 
Αριστερά ο χάρτης σύμφωνα με τα δεδομένα του Μπαρκς και δεξιά ο ίδιος χάρτης με τα δεδομένα του Ρόσα. Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι δυο παπιάνθρωποι συμφωνούν ότι η Καλισότα καλύπτει μέρος της Καλιφόρνιας, δείχνει να μην έχουν την ίδια άποψη για το πού ακριβώς βρίσκεται. Μεταξύ Μοντερέι και Λος Άντζελες τη θέλει ο εμπνευστής της. Να καλύπτει το βόρειο μέρος της πολιτείας της Καλιφόρνιας θέλει ο συνεχιστής των ιστοριών του. Τοποθετεί μάλιστα το Ντάγκμπουργκ, εκεί που ο Μπαρκς τοποθετούσε μια άλλη fiction πόλη. Την Εούρεκα.

Στον “χάρτη” φαίνεται να καλύπτει χοντρικά τη Βόρεια Καλιφόρνια με κλιματολογικές συνθήκες ωστόσο, που ποικίλλουν, αφού όχι σπάνια οι εντός των ορίων της Καλισότα κάποιες ιστορίες των Ντακ  εξελίσσονται σε χιονισμένο ντεκόρ.  Και για αυτό μάλλον η ονομασία της είναι σύνθεση της ηλιόλουστης Καλιφόρνιας και της χιονοσκέπαστης Μινεσότας.

O 51χρονος, σήμερα, Γερμανός ντοναλντιστής Jürgen Wollina εκπόνησε έναν λεπτομερή χάρτη της Λιμνούπολης πάνω στον οποίον δούλεψε 13 ολόκληρα χρόνια από το 1994 έως το 2007. Αφού διάβασε τις εκατοντάδες ιστορίες που έγραψε ο Καρλ Μπαρκς από το 1942 έως και το 1966 οπόταν ο παπιάνθρωπος συνταξιοδοτήθηκε, συμπλήρωσε τις πληροφορίες του για την πόλη των παπιών διαβάζοντας ακόμα και τις ιστορίες του Ντον Ρόσα, καθώς και των άλλων γνωστών παπιογράφων. Στον λεπτομερέστατο χάρτη της “Εντεχάουζεν”, όπως λεγόταν μέχρι πρότινος στα γερμανικά η Λιμνούπολη σημείωσε όλα τα γνωστά σημεία της πόλης: τις κατοικίες του Ντόναλντ, της Νταίζης, το χρηματοκιβώτιο του Σκρούτζ, το ανάκτορο του Ρόμπαξ, το εργαστήριο του Κύρου, τη φάρα της γιαγιάς κλπ. Επίσης ονομάτισε τους δρόμους στο ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχέδιο που η φαντασία του ίδιου δημιούργησε, τοποθέτησε σε ακριβή σημεία τις γέφυρες του ποταμού, τον σιδηροδρομικό σταθμό, τα αγάλματα και τα μνημεία, τη λέσχη των ζαπλούτων, το ταχυδρομείο, την αστυνομία, το δημαρχείο, το μουσείο και όλα τα υπόλοιπα σημεία και αξιοθέατα που έχουν αναφερθεί στις σελίδες του Μπαρκς.

Συχνά, πάντως οι πιο επιφανείς από τους κατοίκους της Καλισότα, δηλαδή ο Σκρούτζ με τον ανιψιό του τον Ντόναλντ και τα τρία μικρανίψια του, αφήνουν τον παράλληλο χάρτινο κόσμο τους και βγαίνουν στον πραγματικό κόσμο, όπου τότε η περιπέτεια είναι εγγυημένη σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, ενίοτε και του διαστήματος ή της τετάρτης χωροχρονικής διάστασης.
Πρωτεύουσα της Καλισότα δεν είναι άλλη από το Ντάκμπουργκ, τη θρυλική Λιμνούπολη, όπως τη ξέρουμε εδώ και 45 χρόνια από το περιοδικό “Μίκυ Μάους” και τα παρακλάδια του, ενώ στο προ του “Μίκυ Μάους” περιοδικό “Γέλιο και Χαρά” λεγόταν Ντάκμπουργκ, όπως την είχε ονοματίσει ο Μπαρκς.  
       Τηλεοπτική εκδοχή της Λιμνούπολης-Ντάκμπουργκ, όπως εμφανιζόταν στη σειρά Duck Tales.
 
 Μέσα στα όρια της πολιτείας σημειώνονται ακόμα τρεις πόλεις : η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της  Καλισότας και εμπορικό κέντρο της πολιτείας, η Χηνούπολη (Goosetown), η Σπούνβιλ και το Μάουστον. 

Όταν το 1902 ο Σκρουτζ ολοκλήρωσε την ανέγερση του χρηματοκιβωτίου του-
θησαυροφυλάκιο, η Λιμνούπολη-Ντάκμπουργκ ήταν  ακόμα μια μικρή
ειδυλλιακή πόλη με λιγοστούς και πρόσχαρους κατοίκους.
 Αναφορές για αυτές υπήρξαν μόνο αρκετά παλιά, ενώ πλέον τα ονόματα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα, αφού δεν αναφέρονται, ενώ το Μάουστον εικάζεται ότι είναι το Μϊκυ Σίτι σήμερα. Μια τέταρτη, η Σαιν Κανάρ ταυτίζεται με την Λιμνούπολη στα καρτούν της σειράς Duck Tales (Παπιοϊστορίες).
 Ασήμαντη κι ανώνυμη στη δεκαετία του ’30, η Λιμνούπολή αποσχίστηκε από το παλαιότερο Μίκυ Μάους Universe, όταν ανέλαβε ο Μπαρκς τις ιστορίες των παπιών και αύξησε τον πληθυσμό της με χαρακτήρες που δεν είχαν καμιά επαφή με χαρακτήρες που κινούνταν στα όρια του Μίκυ Σίτι (Mouseville αρχικά και Moustone κατόπιν), αν και οι βασικοί ήρωές τους συναντήθηκαν αρκετές φορές μετά σε κάποια γιορταστικά cameos, κυρίως σε καρτούν και ευχετήριες κάρτες.
Αν και η πρώτη αναφορά της Λιμνούπολης, από τον Καρλ Μπάρκς, γίνεται πάνω σε μια χιλιομετρική πινακίδα στο 49ο τεύχος του περιοδικού Walt Disneys  Comics and Stories (Σεπτέμβριος 1944), βαστάει τις ρίζες της στα μικρά μήκους φιλμάκια του Ντόναλντ Ντακ και στις Silly Symphonies, καθώς και στα εφημεριδιακά στριπς των Osborne και Taliaferro.

Ο ήλιος δύει στον ορίζοντα... Μια νέα πόλη ανατέλλει πάνω
σε μια πινακίδα κατεύθυνσης 

Κατόπιν, στις συχνές ονομαστικές αναφορές της σε πολλές ιστορίες, το παζλ της ιστορίας της σχεδόν ολοκληρώθηκε.
Σας παρουσιάζουμε την ιστορική της πορεία από την ίδρυσή της ίσαμε εκεί που τη φτάνει ο Ντον Ρόσα στη βιογραφία του Σκρουτζ...








Η Λιμνούπολη σε εικόνα του Μπαρκς το 1947. Είναι ήδη μια
πυκνοκατοικημένη πόλη με τον σκοτεινό όγκο του θησαυρο-
φυλακίου του Σκρουτζ να πυργώνεται επιβλητικά κάπου στο
μέσο του πολεοδομικού συγκροτήματός της.
Η σημερινή πόλη άρχισε να απλώνεται γύρω από ένα οχυρό και ως τα 1900 ήταν μια μικρομεσαία αγροτική επαρχιούπολη. Οι κατοπινές απεικονίσεις την θέλουν σαν μια μεγαλούπολη 300-400.000 κατοίκων που η δομή της παραπέμπει σε Νέα Υόρκη , σε Λος  Άντζελες ή σε Σικάγο. Διαθέτει ένα απέραντο πάρκο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του νεοϋροκέζικου  Σέντραλ Παρκ, για  κυριακάτικο πικ νικ εντός των τειχών. Τη διασχίζει ποτάμι ανάλογης φήμης του Σηκουάνα και του Τάμεση για ρομαντικές βαρκάδες. Έχει τα μουσεία της, σε μερικά από τα οποία εργάστηκε ο Ντόναλντ και υπήρξαν η αφετηρία για κάποιες από τις πιο μεγάλες περιπέτειες της οικογένειας των Ντακ, έχει το διαστημικό της κέντρο, από όπου άρχισαν άλλες περιπέτειες κλπ.

Πικ-νικ στο καταπράσινο πάρκο της Λιμνούπολης με ολόκ-
ληρο τον θίασο επί σκηνής να διασκεδάζει ανέμελα.
 Η επιχειρηματικό-οικονομική της δραστηριότητα σκρουτζοκρατείται, αφού το πλουσιότερο παπί του κόσμου ελέγχει σχεδόν τα πάντα στην πόλη. Τράπεζες, μεταφορικά μέσα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες, γραφεία κλπ.
Ένα πράγμα μονάχα δεν ελέγχει το πολυπράγμον παπί. Τη Λέσχη των υπερζαπλούτων της Λιμνούπολης. Αντίθετα, τα επιφανή μέλη της σνομπάρουν άγρια τον Σκρουτζ και με την βία τον ανέχονται ως μέλος της λέσχης, όσο και αν αυτός προσπαθεί με εντυπωσιακά εγχειρήματα να καταξιωθεί στην εκτίμηση των οικονομικά υποδεεστέρων αυτού συναδέλφων του.


Χαρούμενο καλοκαιριάτικο πρωινό στις γειτονιές της Λιμνού-
πολης. Παρ' όλα αυτά από το πλάνο δεν λείπει το σύμβολό
της. Το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ. Επικυριαρχεί στην
πόλη, έστω κάπως διακριτικά από την πάνω δεξιά γωνία.
Πάρα πέρα είναι απλώνονται τα γραφικά και ήρεμα προάστια με τις μονοκατοικίες, το πολύ διώροφες με περιποιημένους κήπους και δρόμους χωρίς μποτιλιάρισμα. Σε ένα προάστιο ζει ο Ντόναλντ με τα ανίψια του, πλάι στον αντιπαθητικό γείτονά του κύριο Τζόουνς, σε άλλο η Νταίζη χωρίς τις ανιψιές της, σε ένα τρίτο ο σοφός παντογνώστης Λούντβιχ φον Ντρέικ, απευθείας μακρινός απόγονος του πρώτου οικιστή της περιοχής, του Άγγλου σερ Φράνσις Ντρέικ. Οι Μπιγκλ Μπόυς ( με το φρικαλέο ελληνικό τους όνομα Μουργόλυκοι), όταν δεν είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής εκτίοντας κάποια από τα 3.500 χρόνια καταναγκαστικά έργα που έχει ο καθένας στην πλάτη του,  ζουν κοντά στον σκουπιδότοπο, ο Κύρος Γρανάζης έχει το εργαστήρι του κοντά στο ποτάμι για να ψαρεύει με το τηλεπαθητικο-μαγνητικό καλάμι του, ενώ κανένας δεν ξέρει πού ακριβώς μένει ο Γκαστόνε.

Η Λιμνούπολη είναι γενικά μια χαρούυμενη πόλη,όπου  
διοργανώνονται συχνά γιορτές και παράτες, οι οποίες
φέρνουν πλήθη τουριστών να δουν από κοντά τον
θρυλικό Σκρουτζ Μακ Ντακ. Κι αυτός δεν τους χαλάει
το χατήρι. Έτσι κι αλλιώς ό,τι κι αν ψωνίσουν οι του-
ρίστες από τα δικά του μαγαζιά θα το ψωνίσουν.
 Έξω από την κατοικημένη περιοχή βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της Λιμνούπολης, όπου ο Σκρουτζ έχει σπαρμένα τα εργοστάσιά του μολύνοντας την ατμόσφαιρα με τα λύματα τους, όπου αδιαφορώντας εξοργιστικά για την οικολογική καταστροφή που προξενεί συνεχίζει να επεκτείνει τις βιομηχανικές του δραστηριότητες.
Ολόγυρα από την πόλη από τη μια μεριά εκτείνεται το δάσος, όπου οι μικροί εξερευνητές κάνουν τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές , από την άλλη οι φάρμες, όπου και το αγρόκτημα της Ελβίρας Κουτ, της κατά κόσμο γνωστής ως “ γιαγιά Ντακ.” από την τρίτη την περιβάλλουν λόφοι και βουνά με ψηλότερο το “Δόντι του γέρο-Δαίμονα”, ενώ μπροστά της έχει τη θάλασσα.

Λίγο-πολύ ο μικρόκοσμος της Λιμνούπολης  και με τα άλλα ανθρωπόμορφα ζωάκια, που έστησε ο Καρλ Μπαρκς γύρω από τους κεντρικούς ήρωές του, είναι γνωστός. Το σχετικά άγνωστο κομμάτι του Duck Universe έχει να κάνει με την ιστορία της ίδιας της πόλης.
Βρίσκεται σκόρπιο περισσότερο μέσα στο έργο του Ντον Ρόσα, παρά στο έργο του Καρλ Μπαρκς, χωρίς να σημαίνει ότι η συμβολή στη συμπλήρωση των ψηφίδων του ιστορικού παρελθόντος της πόλης και από άλλους δημιουργούς των παπιοϊστοριών δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις αυτή η αποδοχή μπερδεύει κάπως την τεκμηρίωση για το ποιος είναι πού, όπως λόγου χάρη στα καρτούν της τηλεοπτικής σειράς “Duck Tales” (1987), όπου αρκετά από τα στοιχεία που είχε θεσπίσει ο Μπαρκς έχουν αφαιρεθεί. Η Λιμνούπολη σε λίγα θυμίζει την πόλη του Μπαρκς. Ούτε άλλωστε λέγεται Λιμνούπολη, αλλά Σαιν Κανάρ.
Στις "Παπιοϊιστορίες η Λιμνούπολη κατοικείται από ανθρώπους, όπου τα μόνα ανθρωπόμορφα ζωάκια είναι η οικογένεια Ντακ. Ούτε το περίφημο χρηματοκιβώτιο του Σκρουτζ –σήμα κατατεθέν της πόλης- απεικονίζεται, ούτε καν αναφέρεται.


Ας αγνοήσουμε, λοιπόν, την καρτουνίστικη εκδοχή, που άλλωστε δεν έπιασε και ας περιοριστούμε στα δεδομένα της κόμικ εκδοχής, όπως τη σχηματοποίησε ο Μπαρκς και τη συνέχισαν επίγονοι σαν τον Ντον Ρόσα, τον Ρομάνο Σκάρπα, τον Βαν Χορν και άλλοι.

Ένας ακόμα χάρτης-σχεδιάγραμμα της Λιμνούπολης, από γαλλικό τουριστικό φυλλάδιο του περασμένου αιώνα, που εν είδει κουίζ ρωτάει "Πού βρίσκεται η Λιμνούπολη;" προτρέποντας τους δυνητικούς ταξιδιώτες-τουρίστες να την ανακαλύψουν και να την κατακτήσουν σαν σύγχρονοι "κοκινσταδόρες".
Βάσει αυτών των δεδομένων η Λιμνούπολη είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις που ίδρυσαν οι άποικοι στην Βόρεια Αμερική και μάλιστα όχι στην ανατολική ακτή, αλλά στις περιοχές της δυτικής ακτής,  που η αμερικανική μυθολογία ονομάζει Φαρ Γουέστ.
Η περιοχή που καλύπτει η Καλισότα άρχισε να εξερευνάται από τους Ευρωπαίους  ακριβώς  πενήντα χρόνια μετά από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.
Για τις φυλές των Ινδιάνων που την κατοικούσαν πριν από την εμφάνιση των Ευρωπαίων, το μόνο γνωστό είναι ότι ζούσαν από τη γεωργία, το ψάρεμα και το κυνήγι.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που αποβιβάστηκαν στις ακτές της Καλισότα ήταν Ισπανοί με επικεφαλής τον Χουάν Ροντρίγες Καμπρίγιο που εξερεύνησε την περιοχή το 1542, αλλά δεν επιχειρήθηκε εγκατάστασή τους επειδή οι φυλές των ινδιάνων ήταν εξαιρετικά εχθρικές.
Ο Σκοτσέζος ευγενής πρόγονος του Σκρουτζ ανηφορίζει
στον λόφο Κιλλμουλ, όπου πέντε αιώνες αργότερα θα ορθώ-
σει εκεί το θησαυροφυλάκιό-μέγαρό του ο άξιος απόγονός
του ο Σκρουτζ Μακ Ντακ.
Στις 17 Ιουνίου 1579 ο Άγγλος εξερευνητής και κουρσάρος του βρετανικού στέμματος σερ Φράνσις Ντρέικ  αποβιβάστηκε με το πλήρωμα του πλοίου του “Golden Hind” (Χρυσό Ελάφι) στην ακτή που στους μετέπειτα χάρτες αναφέρεται ως Duckburg Bay και την ονόμασε Nova Albion (Νέα Αλβιόνα)  κτήση της βασίλισσας Bess (Ελισάβετ). Το πρώτο κτίσμα που σήκωσε ήταν το Ντρέικμπόροου (Ακρόπολη Ντρέικ) στην κορυφή του λόφου Κίλλμουλ.
Ο Ντον Ρόσα στα “Χαμένα επεισόδια  του Βίου και της Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ” αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στους συντρόφους του Ντρέικ που αποβιβάστηκαν και εποίκισαν τη Νέα Αλβιόνα ήταν και ένας Σκωτσέζος ευγενής ο Μάλκολμ Μακ Ντακ βάζοντας υποθήκη με προδιαγραφές libro doro για τον μακρινό απόγονό του τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, που γεννήθηκε μεν στον προγονικό του πύργο στη Σκοτία, αλλά η αναζήτηση χρυσού τον έστειλε σε όλα τα πλάτη της γης πριν καταλήξει μετανάστης στην Καλισότα και ειδικότερα στη Λιμνούπολη, η οποία του οφείλει την αλματώδη εξέλιξή της.


Πορτρέτο του Κορνήλιου Κουτ,
που βρήκε και αντέγραψε ο Ρόσα
από μενταγιόν, οικογενειακό
κειμήλιο που φορούσε η σεβασμία
απόγονός του Ελβίρα Κουτ.









Παρακάμπτουμε κάποιες ιστορικές λεπτομέρειες (η αλήθεια είναι ότι έχουν και αρκετή σχέση με την πραγματική ιστορία της Καλιφόρνιας ) για να φτάσουμε στα 1818, όπου καταφτάνει στην Καλισότα ο Κορνήλιος Κουτ (1790-1880) αγρότης ολλανδικής καταγωγής, ο οποίος αγοράζει από τους Βρετανούς το Οχυρό Ντρέικ, και το μετονομάζει σε Οχυρό Ντάκμπουργκ.


 Αγοράζει και τη γύρω περιοχή με διάφορες συμφωνίες και την σπέρνει καλαμπόκι. Σε γενικές γραμμές η αγοραπωλησία θυμίζει την μεταβίβαση του Μανχάταν από τους Ολλανδούς στους Άγγλους και τη μετονομασία του Νέου Άμστερνταμ σε Νέα Υόρκη.

Ο αδριάντας του ιδρυτή της πόλης Κορνήλιου
Κουτ με το σύμβολό του το καλαμπόκι ανά χείρας
εμφανίζεται σε πολλές περιπέτειες που διαδραμα-
τίζονται μέσα στη Λιμνούπολη. Σε μία μάλιστα,
υπήρξε και... πρωταγωνιστής!
Στο βάθος σε τρίτο πλάνο το θησαυροφυλάκιο
του Σκρουτζ με ό,τι σημαίνει η παρουσία του.

Όλο και περισσότεροι, πλέον έρχονται να εγκατασταθούν στη κωμόπολη   που σιγά-σιγά άρχισε να εξαπλώνεται γύρω από τον λόφο με το  κάστρο.
Για τούτο και δίκαια ο Κουτ θεωρείται ως ο ιδρυτής της Λιμνούπολης και το άγαλμά του, που δεσπόζει στο κεντρικό πάρκο,είναι το δεύτερο πιο αξιόλογο αξιοθέατο της πόλης μετά από το χρηματοκιβώτιο του Σκρούτζ Μακ Ντακ, σήμα κατατεθέν της ευημερίας που… μαστίζει την πόλη.
Το  χρηματοκιβώτιο χωρητικότητας τριών κυβικών εκταρίων, που  δεσπόζει της Λιμνούπολης από την κορυφή του λόφου Κιλλμουλ, αντικατέστησε στην κορυφή του λόφου το παλιό ξύλινο οχυρό, συμβολίζοντας ότι στην σύγχρονη εποχή τα κάστρα με κανόνια για την υπεράσπιση της πόλης, είναι πλέον άχρηστα.
Τώρα χρειάζονται οχυρωμένοι χώροι για τη διαφύλαξη και υπεράσπιση του κεκτημένου πλούτου των εχόντων και κατεχόντων αυτόν.  Ως κτίσμα συγκεκριμένης λειτουργίας θυμίζει έντονα το Fort Knox στο Κεντάκυ των ΗΠΑ, δηλαδή το θησαυροφυλάκιο του παγκόσμιου χρυσού.



Ο κυβοειδής τσιμεντένιος όγκος του, η οχύρωσή του και η συγκέντρωση πλούτου στην απύθμενη δολαριοδεξαμενή του δεν είναι συμπτωματική. Είναι ηθελημένη. Απεικονίζεται για πρώτη φορά το 1947 με την εμφάνιση του Σκρουτζ στο Universe της Λιμνούπολης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις… πληροφορίες του Ρόσα, είχε ήδη αναγερθεί από το 1902, όταν επέστρεψε  ο Σκρουτζ στη Λιμνούπολη.

Και ήταν πράγματι ο Σκρουτζ, αυτός που με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ανέδειξε την μικρή και άσημη Λιμνούπολη σε μεγαλούπολη.

Υπάρχουν, όμως και κάποιες αντινομίες στη διοικητική δομή της πόλης, που περνάνε απαρατήρητες. Η Λιμνούπολη είναι μια πόλη και τούτο αποδεικνύεται από τις συχνές εμφανίσεις σε διάφορα επεισόδια του εκάστοτε δημάρχου της και των άλλων δημοτικών αρχόντων.
 Εν τούτοις λειτουργεί σαν κράτος, αν και ο δήμαρχος δεν δείχνει να είναι πρόεδρος χώρας ή έστω κυβερνήτης πολιτείας.

Η ένδοξη σημαία της Λιμνούπολης
με έμβλημά της μια πάπια.



Όχι γιατί έχει δικιά της σημαία, όλες οι πόλεις έχουν. Ακόμα και η πιο μικρή, αλλά για το γεγονός ότι διατηρεί διπλωματικές αντιπροσωπείες σε ξένες χώρες.

Ο Σκρουτζ βλέποντας τη σημαία της Λιμνούπολης να κυματίζει σε κτίριο ξένης χώρας, αναφωνεί με ανακούφιση, ότι θα μπορέσει να ζητήσει προστασία στην νταγκμπουριανή πρεσβεία και όχι στην πρεσβεία της Καλισότα, που και αυτό θα ήταν παράλογο στα πλαίσια της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής. Λεπτομέρειες, θα πείτε, αφού η ιστορία τσουλάει περίφημα κι έτσι, γιατί να μπούμε στη διαδικασία πολιτειακής ανάλυσης του αν η Λιμνούπολη είναι απλώς μια πόλη, όπως προσδιορίζει και το όνομά της, ή είναι κυρίαρχο κράτος;
Σωστά. Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: ότι με το να υπάρχει μια ιστορικό-γεωγραφική ταυτότητα σε ορισμένα τοπωνύμια, περνάνε περισσότερα σημεία αναφοράς για τον παρόντα χρόνο της αφήγησης. Και το δίχως άλλο η Λιμνούπολη, που τις περισσεύουν οι αναφορές της, έχει αρκούντως δρώντα ρόλο στην αφήγηση.

Ηλιοβασίλεμα στη Λιμνούπολη. Η σύγχρονη μεγαλούπολη της Καλισότα απλώνεται νωχελικά άπό τους πρόποδες του λόφου Κιλλμούλ ίσαμε παραπέρα από εκεί που φτάνει το μάτι.
Η πανοραμική θέα από το παράθυρο του γραφείου του Σκρουτζ Μακ Ντακ στο θησαυροφυλάκιό του.

κείμενο: Γιώργος Βλάχος



3 σχόλια:

  1. Αποστομωτική η απάντησή σου στο «παραλογοτεχνίας ανάγνωσμα», οπότε κι εγω μπαίνω σε τάξη, μαθαίνω πού θα πάει, και επαναλαμβάνω το σχόλιο μπαίνοντας στο σωστό τετραγωνάκι του DINO.

    Το ‘πα και το ξαναλέω είμασταν φανατικοί αναγνώστες γονείς και παιδιά των ιστοριών του σογιού του Ντόναλντ Ντακ, όμως όλα αυτά τα γεωγραφικά για την πόλη τους τη Λιμνούπολη δεν τα ήξερα και δεν το περίμενα ότι αυτοί οι αγαπημένοι χάρτινοι σύντροφοι είχαν τις γειτονιές τους προς Καλιφόρνια μεριά... έτσι μου ‘ρχεται να κάνω ένα ταξιδάκι μέχρις εκεί, έτσι για προσκύνημα βρε αδελφέ σ’ όλους αυτούς που μας χάρισαν γέλιο τόσο συχνά, και σχετικά φτηνά, γιατί μην ξεχνάμε αμερικάνοι ήσαντε (σ’ άρεσε το ήσαντε;) οπότε όλα πουλιούνται και το γέλιο άκομη...ας είναι χαλάλι, βλέπεις και το γέλιο τη σήμερον ημέρα είναι πανάκριβο.

    Πάντως το κείμενο κι όλα αυτά τα πληροφοριακά στοιχεία καθώς και φωτογραφίες μου άρεσαν πολύ!!

    Αλήθεια είσαι να πάρουμε (να κλέψουμε)ένα έγγλέζικο τρικάταρτο και να σαλπάρουμε προς ωκεανό ειρήνης έτσι για ένα γeια στην Καλιφόρνια και στην Kalisota, afoύ κάνουμε ένα σταυρό στον Αγιο Φρανγκίσκο και ξεμακραίνοντας να φτάσουμε στην Duckburg;

    Ευχαριστώ από καρδιάς για το γέλιο που έκανα διαβάζοντας την απάντησή σου, όπως πιo πάνω αναφέρω και ευτυχώς που το χαρίζεις τσάμπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κράτα την ορεξάδα σου, φιλενάς για τ' αλαργινά ταξείδια. Το Dino's Travel (σ' αρέσει η ιδέα;)έχει κι άλλα μέρη να προτείνει, όπου το μόνο που χρειάζεται είναι να 'χεις διαβατήριο θεωρημένο από τη φαντασία σου. Never Neverland του Πήτερ Παν, Παιχνιδοχώρα του Πινόκιο,Wonderland της Αλίκης, Μίκι Σίτι του Μίκυ (τι κι αν όλες συμπτωματικά θα τις βρεις στις... United States of Disneyland -όπως και τη Λιμνούπολη, άλλωστε) κι ακόμα σχεδιάζουμε ταξίδια στην θρυλική Dinotopia (γενέθλια γη μου), στην Ταρζάνα, στην citta della Domenica (Πόλη της Κυριακής) και σε άλλα τέτοια μέρη, φανταστικά ή υπαρκτά. Πολλά ταξιδιωτικά πακέτα για το καλοκαίρι, αφού δεν είμαστε... πτωχευμένοι (χα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή