Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ



Ποιος ξέρει να απαντήσει:
Σε πόσα τεύχη κυκλοφόρησε ο «Άνθρωπος-Αράχνη
Τι ήταν ο «Βουγδούπος
Από πόσες περιόδους αποτελείται η συνολική κυκλοφορία του περιοδικού «Αγόρι
Πότε κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Μπλεκ
Ποιος ήταν ο εκδότης του περιοδικού «X-Files
Ποιος ήταν ο πρωτότυπος τίτλος του περιοδικού «Μάρκο Πόλο;»
Ποιο από τα κοριτσίστικα περιοδικά «Μανίνα» και «Κατερίνα» κυκλοφόρησε πρώτο;
Τα περιοδικά «Μάιτυ Μάους», «Φάντομ» , «Μάγια η Μέλισσα» κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ελλάδα;
Ποιο ήταν το περιεχόμενο του περιοδικού «Μπονάτσα

…και άλλες 10.000 και βάλε τέτοιες ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους στον ΠΡΩΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΟΜΙΚΣ που καταλογογραφεί και τεκμηριώνει λεπτομερώς όλα εκείνα τα περιοδικά που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από το 1939 έως και το 2010 και η ύλη τους ήταν τουλάχιστον 50%  κόμικς.

Περισσότερα από 2.000 περιοδικά με εκδοθέντα τεύχη από ένα έως 1.000+, άλμπουμ και σειρές άλμπουμ, έθετα, φανζίν, ψυχαγωγικά για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, ενημερωτικά, εκπαιδευτικά, περιοδικά γνωστά με πλατιά διάδοση, περιοδικά άγνωστα, που ακόμα και οι μυημένοι ακούνε για πρώτη φορά, έχουν καταχωριστεί στις 507 σελίδες του καταλόγου, όλες σε έγχρωμη εκτύπωση. Κι αν κάποιο λείπει -η αλήθεια είναι ότι λείπουν κάποια ελάχιστα- θα συμπληρωθεί στην επόμενη έκδοση μαζί με αυτά που θα έχουν εκδοθεί στο μεταξύ. Είναι και κάποια που λείπουν συνειδητά, επειδή στην καταμέτρηση της ύλης τους δεν πληρούσαν την αυστηρή προδιαγραφή του 50%  κόμικ, που ήταν κάτι λιγότερο!.. Λείπουν επίσης και κάποια ελάχιστα άλλα, όπου η ύπαρξή τους μπορεί να ήταν γνωστή, αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένα αντίτυπο που να τεκμηριώνει την ύπαρξή τους.

Δομικά ο κατάλογος έχει ένα και μοναδικό κριτήριο διαχωρισμού των περιοδικών. Η αλφαβητική κατάταξη των τίτλων χωρίζει το βιβλίο σε δυο διακριτά μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται τα περιοδικά των οποίων ο τίτλος είναι ξενόγλωσσος και στο δεύτερο παρουσιάζονται τα περιοδικά των οποίων ο τίτλος (ανεξάρτητα αν είναι ξενικός ή ελληνικός) εγγράφεται με ελληνικά στοιχεία. Ίσως η μη ύπαρξη καταλόγων index με κατάταξη των περιοδικών ανάλογα με το περιεχόμενό τους (χιουμοριστικό, περιπετειώδες, αισθηματικό, αστυνομικό, ερωτικό κλπ) ακόμα και ανά εκδότη είναι μια βιβλιογραφική παράλειψη, που θα αύξανε μεν τον όγκο των σελίδων και συνεπώς το κόστος, αλλά κρίνεται απαραίτητη λόγω του ότι το βιβλίο δεν προσφέρεται για αναγνωστική… χόρταση, αλλά αναζητά ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό στην μελέτη της ελληνικής βιβλιογραφίας του είδους.

Για να ακριβολογούμε, ωστόσο, ο Κατάλογος στην πρώτη του ανάγνωση είναι για χόρταση. Στο πρώτο του και μάλλον αχόρταγο ξεφύλλισμα, όλο και κάποιος τίτλος θα ανακαλέσει νοσταλγικά στις μνήμες παλιές αναγνώσεις του περιοδικού. Όμως, σε δεύτερη, τρίτη, νιοστή ανάγνωση θα επανέλθουν κυρίως οι μελετητές του αντικειμένου και το βιβλίο θα αποκτήσει διπλάσιο όγκο από τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα χαρτάκια με τις σημειώσεις τους. Βασικά, πιστεύω ότι η δουλειά έγινε για αυτούς. Οι υπόλοιποι απλώς θα το χαρούν από μία έως και περισσότερες φορές ως οι ποτιζόμενες γλάστρες  προς χάριν του βασιλικού!

Για τη συλλογή  και καταγραφή των στοιχείων, που για κάθε τίτλο παρουσιάζονται σε αυστηρά τυποποιημένη μορφή, δούλεψαν, τουλάχιστον, επί τρία χρόνια περισσότερα από 200 άτομα μέσα στη Διαδικτυακή Κοινότητα Greek Comics.gr με συντονιστή και υπεύθυνο της τελικής επιμέλειας τον Γιώργο Γεωργέλο.
Η επιτομή των εκδοθέντων εντύπων με ύλη κόμικ, γιατί περί επιτομής πρόκειται, για επίτομο λεξικό και όχι εγκυκλοπαίδεια δηλαδή, είναι η πρώτη στην ελληνική βιβλιογραφία δεδομένου οι ομολογουμένως αξιολογότατες εργασίες του Δ. Χανού και του Κ. Κάσση που είχαν προηγηθεί καταλάμβαναν μεγαλύτερο πλάτος αντικειμένου και εκ των πραγμάτων μικρότερο βάθος αναλυτικής καταγραφής τίτλων στο συγκεκριμένο πεδίο του κόμικ, ξέχωρα που στο μεταξύ η βιβλιογραφία στον συγκεκριμένο χώρο εμπλουτίστηκε εντυπωσιακά με δεκάδες επιπλέον τίτλους.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η συλλογική εργασία των συνεργατών του Greek Comics θεωρείται ως έργο που συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση της λαϊκής κουλτούρας όσον αφορά στον περιοδικό τύπο. Ο βαθμός συμβολής γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, αν αναλογιστεί κανένας, ότι το υλικό είναι σπάνιο και γίνεται σπανιότερο μιας και πολλοί από τους εκδότες αυτών των περιοδικών είτε δεν υπάρχουν πια, είτε δεν φρόντισαν οι ίδιοι να διασώσουν αρχείο των εκδόσεών τους.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στον κατάλογο δεν υπάρχει πάντα το πρώτο τεύχος του περιοδικού ως είθισται σε αντιστοίχους καταλόγους του εξωτερικού, αλλά το μικρότερο σε αριθμό τεύχους που βρέθηκε κατά την έρευνα και συλλογή του υλικού. Ευχής έργο θα ήταν συλλέκτες-κάτοχοι αυτών των περιοδικών να δηλώσουν παρών στην επόμενη έκδοση, αφού τώρα θα γνωρίζουν για την προσπάθεια που γίνεται (και να συμβάλλουν επίσης και στην επισήμανση των όποιων λαθών).
Έχουμε να προτείνουμε ακόμα μια χρήση του Καταλόγου. Οι ερωτήσεις που μπήκαν εν είδει προλόγου στην αρχή του κομματιού, δεν μπήκαν τυχαία. Είναι μια πρόταση για τους ‘‘τρελαμένους’’ γνώστες του αντικειμένου να σκαρώσουν κάποιο, ας πούμε, πρωτάθλημα Trivial pursuit με ερωτήσεις που θα λαμβάνονται από τα στοιχεία που παρατίθενται στον Κατάλογο για κάθε έντυπο.
Παιδιά του Greek Comics, έχετε τον λόγο…



3 σχόλια:

  1. Μπράβο σε αυτούς που εφτιαξαν αυτον τον κατάλογο
    αλλά μπράβο και σε σένα dino γι΄αυτην σου την ανάρτηση,αυτα πρέπει να μαθαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανη δουλειά, πραγματικό θαύμα που ολοκληρώθηκε, χίλια μπράβο στους συντελεστές και συγχαρητήρια για την άψογη παρουσίαση Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=24174

    ΑπάντησηΔιαγραφή