Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πού είσαι Άϊ-Βασίλη;

Το παραμύθι "Πού είσαι Άϊ-Βασίλη" γράφτηκε και  εκδόθηκε το 1999 κατόπιν παραγγελίας του εκδοτικού οίκου "Σμυρνιωτάκη" απλώς και μόνο για να έχει ο ειδικευμένος στα παιδικά βιβλία, εκδοτικός οίκος στον κατάλογό του κι αυτός ένα αγιοβασιλιάτικο παραμύθι. Δεν είχε ενταχθεί σε καμιά συγκεκριμένη σειρά και ούτε υπήρχε πρόθεση να εγκαινιάσει κάποια σειρά.
Εξάλλου, ούτε από τον συγγραφέα του υπήρχε η πρόθεση να ασχοληθεί με συγγραφή παιδικών παραμυθιών. Του αρκούσε που ασχολούταν με τη συγγραφή "παραμυθιών" για τους κάπως πιο
ενήλικους. Άσχετα, αν στα χρόνια που ακολούθησαν, δοκίμασε μερικές ακόμα φορές να διηγηθεί παιδικό παραμύθι σε διάφορες θεματολογικές φόρμες.
Η εξαίρετη εικονογράφηση του "Άϊ-Βασίλη" οφείλεται στον γνωστό εικονογράφο παιδικών βιβλίων κα περιοδικών Μιχάλη Βενετούλια.










 Λέει το γράμμα του μικρού παιδιού: "Αγαπητέ κύριε Άγιε Βασίλη μου, έμαθα για την απόφασή σου να μην ξαναμοιράσεις δώρα στα παιδιά και λυπήθηκα πολύ. Όχι για μένα. Εγώ ζω σε μια χώρα, που εδώ έχουμε από όλα. Ο μπαμπάς μου και η μαμά μου είπαν ότι θα μου αγοράσουν εκείνοι τα παιχνίδια, αν δεν μου τα φέρεις εσύ, όπως κάθε χρόνο. Όμως, αγαπητέ κύριε Άγιε Βασίλη μου, είδα στην τηλεόραση, πως φέτος γίνανε πολλοί πόλεμοι. Σκέφτηκα τότε, πόσα παιδιά θα υποφέρουν και θα είναι λυπημένα εκεί που γίνανε οι πόλεμοι. Μπορεί και να μην έχουνε κανέναν στον κόσμο. Δεν πιστεύω πως θα ήθελες να τα κάνεις πιο λυπημένα χωρίς τα δώρα σου, που με τόση χαρά θα περιμένουν... Αυτά είχα να σου γράψω, αγαπητέ κύριε Άγιε Βασίλη μου..."




Κρεβάτι, τώρα και ύπνο σαν καλά παιδάκια...

                           ΤΕΛΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε, Γιώργο, που δεν μας στέρησες τελικά τον Άγιο Βασίλη. Να είσαι καλά να μας προσφέρεις πάντα τόσο ωραία πράγματα.
    Εξαιρετικός, βέβαια και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μιχάλης Βενετούλιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραμύθιασες φίλε μου μια παραμυθού.
    Εξεπλάγην από το θέμα και την εικονογράφηση. Χωρίς παινεμούς αυτό το παραμύθι έχει την πρωτιά έαντι άλλων ανούσιων κατασκευασμάτων..
    Πόσες φορές δε δώσαμε ψυχή στα αγαπημένα (και φίλους άγγελους, στον ύπνο μας) παιχνίδια.
    Πόσες φορές δεν τους εμπιστευτήκαμε τους φόβους, τα παράπονα, τα δάκρυα των ανικανοποιητων επιθυμιών μας και όλα σε μια λέξη που τότε δεν ξέραμε την ουσία της και μέχρι τέλους αυτην γυρεύουμε, αυτην ποθούμε, σ' αυτην ελπίζουμε γιατί αυτη είναι το άπιαστο που λέγεται ελευθερία ή σύμπαν, ή Θεός, ή Έρωτας ή Ανθρωπος και είναι ευτυχία...

    εξ 'αλλου:

    το να γράφει κανείς είναι ένας ορισμένος τρόπος να θέλει την ελευθερία... είναι στρατευμένος (όπως εσύ Γιώργο μου) στην υπεράσπιση της ελευθερίας (Ζ.Π. Σαρτρ).

    Ευχές από καρδιάς σε σένα, σε όλους, που ταξιδεύουν με όχημα τα παραμύθια να συναντούν κάθε φορά, καθε στιγμή, σε κάθε ταξίδι την ελευθερία!! Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο το παραμύθι, και επίκαιρο! Οι λεπτομέρειες για τον πρόεδρο του συλλόγου των τάρανδων, ο κούριερ κλπ. Όμως το πιο αιχμηρό σημείο για τα σημερινά δεομένα, ο Άγιος Βασίλης που ήθελε να πάτει σύνταξη!!! Πού ακούστηκε; Άλλωστε για αυτό ναυάγησαν και τα σχέδια του δύσμοιρου γέροντα (Όχι καλέ! δεν πήγε στον Κορυδαλλό!) αλλά σύνταξη; Τις μέρες που ζούμε; Ώρες είναι να ζητήσει και κανένα εφάπαξ και αναδρομικά! Δεν τα άκουσες τα νέα πατέρα;
    Λεφτά δεν υπάρχουν!
    Παρ όλα αυτά Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυσχιδείς οι συγγραφικές ενασχολήσεις του Dino, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτο ούτε αυτό το πεδίο, που τροφοδοτεί τέτοιες άγιες ημέρες τα όνειρα γενεών και γενεών παιδιών ανά τον κόσμο! ΤΥΧΑΙΟ που χρειάζεται να πω για άλλη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ; Δε νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. dino,πολυ απόλαυσα το παραμύθι σας,παρα πολύ ωραίο
    πολλά συγχαρητήρια!!!
    Α! καλη χρονιά με υγεία σε σένα και σε όλο το κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή ιστορία και εξαίρετη εικονογράφηση. Μπράβο κ από μένα λοιπόν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή