Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ο Ζορρό ξεκινάει χαράματα

Στον χώρο που επιγράφεται «Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα -Π.ΑΝ.» θα αναρτώνται μικρά διηγήματα, νουβέλες και αποσπάσματα από την "παραλογοτεχνική παραγωγή", κυρίως αμερικανικά σε μετάφραση και ελληνικά από όλα τα είδη της λογοτεχνίας του pulp.
Θα εμφανίζονται βασικά σαν σκαναρισμένες σελίδες από το περιοδικό ή το βιβλίο που αντλήθηκαν για να αναδεικνύεται και η "μυρωδιά" του παλιού, του συλλεκτικού. Ωστόσο θα αναρτώνται και με μορφή απλού κειμένου, όταν αυτά δεν έχουν εκδοθεί, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατόν να σκαναριστούν.
Στη φάση τω δοκιμαστικών αναρτήσεων του blog, η γωνιά με τα κείμενα της "Παραλογοτεχνίας" εγκαινιάζεται με μια περιπέτεια του Μασκοφόρου Τιμωρού στην Άλτα Καλιφόρνια στις αρχές του 19ου αιώνα, του θρυλικού Ζορρό, γέννημα του Αμερικανού συγγραφέα Τζόνστον Μακώλυ (1883 –1958).
Πρόκειται για μια σύντομη νουβέλα με τίτλο "Ο Ζορρό ξεκινάει χαράματα" (πρωτότυπος τίτλος: Zorro Rides at Dawn (West Magazine τόμος 62 τεύχος 1,Ιούλιος 1946).

Η περιπέτεια δημοσιεύθηκε στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Μάσκα» της δεύτερης περιόδου στις 2 Νοεμβρίου του 1946 με πληθωριστική τιμή 1.000 δραχμές (δηλαδή, μία δραχμή).
Τυπικά θεωρείται ως η πρώτη περιπέτεια με τον Ζορρό που δημοσιεύεται σε ελληνικό περιοδικό. Το "τυπικά" τίθεται ως επιφύλαξη, αντί του "ουσιαστικά", γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω, αν είχε υπάρξει, προηγουμένως δημοσίευση περιπέτειας του Ζορρό σε ελληνικό περιοδικό.
Μ’ όλο που ο Ζορρό θα πρέπει να ήταν γνωστός στην Ελλάδα σαν ήρωας της οθόνης από την προπολεμική περίοδο, η μη αναφορά της περιπέτειάς του στο εξώφυλλο του περιοδικού, μάλλον αποδεικνύει ότι δεν ήταν ακόμα ήρωας πρώτης σειράς στις προτιμήσεις του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Αυτή η πρακτική διαφοροποιείται διαμετρικά στα αμέσως μεταγενέστερα τεύχη της Μάσκας, αλλά και του Μυστήριου αργότερα, επειδή ο Ζορρό θεωρούταν ήρωας-κράχτης για αυτά τα περιοδικά… Ακόμα και περιπέτειες χωρίς πρωτότυπο "μετέφρασαν" κάποιοι από τους Έλληνες συγγραφείς της λογοτεχνίας pulp. Τόση ήταν η δημοτικότητά του, ώστε προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση σκάρωναν δικές τους ιστορίες και συνήθως καλύτερες από εκείνες του αυθεντικού συγγραφέα!
Να σημειωθεί ότι το ταλαιπωρημένο τεύχος με το ακόμα πιο ταλαιπωρημένο εξώφυλλό του είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από το αφεντικό του Dino και βρέθηκε σε στοίβα με παλιά περιοδικά, που περίμενε σε κάποιο πεζοδρόμιο με στωικότητα τον σκουπιδιάρη ή τον γυρολόγο παλιατζή μέσα σε καταρρακτώδη βροχή, δηλαδή σε συνθήκες… ιδανικές για την μη αναστρέψιμη αποκατάστασή του.











2 σχόλια: