Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Β' μέρος)

Το άρθρο αυτό αναρτήθηκε σε πρώτη δημοσίευση στο blog BLEK e-magazine και ήταν το δεύτερο και συμπληρωματικό μέρος στο αφιέρωμα για την ιστορία του περιοδικού "ΡΟΜΑΝΤΣΟ", που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο blog μια εβδομάδα νωρίτερα.


Η πινακοθήκη, που ακολουθεί με εξώφυλλα και σελίδες από το παλιό Ρομάντσο, ας θεωρηθεί ως απαραίτητο συμπλήρωμα στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, ώστε να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στο λαϊκό αυτό περιοδικό ποικίλης ύλης, που κατέχει εμβληματική θέση στην ιστορία του ελληνικού περιοδικού τύπου.

ΕΞΩΦΥΛΛΑ
Σε ένα σύνολο τευχών που ξεπερνάει τα 2.500 εξώφυλλα είναι δύσκολο να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της εξέλιξής του τα εξώφυλλα που παρατίθενται.

Άλλωστε, οι αλλαγές που υπήρξαν στην αισθητική του έχουν να κάνουν περισσότερο με τη βελτίωση της τυπογραφικής τεχνικής, παρά με τη φιλοσοφία έκδοσής του. Ωστόσο, στην πρώτη, τουλάχιστο δεκαετία της τρίτης περιόδου του κάποια λιθόγραφα ζωγραφιστά εξώφυλλα είναι ξεχωριστά και μερικά από αυτά παρουσιάζουμε.


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
Σε κάθε τεύχος του Ρομάντσου έως και τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν τρία με τέσσερα μυθιστορήματα συνεχείας σε κάθε τεύχος. Κοινωνικά, αισθηματικά, αστυνομικά, περιπετειώδη… Για όλα τα γούστα. Γραμμένα από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς στη λογοτεχνία του pulp, καθώς και μεταφράσεις. Η ‘‘συνέχεια στο επόμενο’’ με το οποίο έκλεινε καθένα από αυτά ήταν ένα από τα σίγουρα ‘‘αγκίστρια’’ για την αγορά και του επομένου τεύχους. Μικρό δείγμα και αυτών μέσα από τις ‘‘τραβηχτικές’’ προμετωπίδες τους. Στα φωτορομάντσα συνεχείας του Ρομάντσου συνειδητά δεν αναφερθήκαμε. Τα θεωρούμε ως αποτυχημένη επιλογή να μπει σε χωράφια άλλων πιο ειδικευμένων σε αυτό το είδος περιοδικών της ίδιας οικογένειας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
Οι ιστορικές μονοσέλιδες επιφυλλίδες δοσμένες σαν αφηγήματα από τα ‘‘ψιλά’’ της ιστορίας ήταν από τις πιο δημοφιλείς ρουμπρίκες του περιοδικού στο αντρικό αναγνωστικό κοινό του περιοδικού μιας και οι περισσότερες από αυτές ήταν καθαρά περιπετειώδεις με ισχυρές δόσεις ιστορικών πληροφοριών. Τα ηρωικά περιστατικά από την Αντίσταση στην Κατοχή εντεταγμένα σε κύκλους με διαφορετικούς τίτλους, τα αφηγήματα ‘‘φουστανέλας’’ από την περίοδο της Ληστοκρατίας στην Ελλάδα (Ιππότες των Ορέων), καθώς και τα fiction ‘‘Εξωτικό διήγημα’’ και ‘‘Ιστορίες από την Ανατολή’’ ήταν οι πλέον μακρόβιες σειρές στην εκδοτική πορεία του περιοδικού.

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
Πολυάριθμες στήλες με τις καθημερινές ιστορίες χαρακτήρων και τύπων πέρασαν από τις σελίδες του Ρομάντσου προσθέτοντας ένα ακόμα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην ταυτότητα του περιοδικού. Άλλοι αφηγούνταν τα περιστατικά τους σε πεζό λόγο και άλλοι έμμετρα. Η στιχοπλοκία ήταν ένα είδος λόγου που άκμασε μεν προπολεμικά, αλλά και έως ολόκληρη τη δεκαετία του ’60 συντηρούταν από ταλαντούχους συγγραφείς στιχοπλόκους με το Ρομάντσο, κατά κύριο λόγο ως προπύργιο της δημιουργικής τους και οι σε εβδομαδιαία βάση γελοιογραφίες στο οπισθόφυλλο ‘‘Από τη ζωή του Κόμματος των Βαρελοφρόνων’’, καθώς και ο ‘‘Σπαγγοραμμένος’’ του Πολενάκη. Παρακάτω παρουσιάζονται οι περισσότεροι από αυτούς τους απολαυστικούς τύπους.

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Από την μεγάλη ανανέωση του περιοδικού το 1956 και μετά μια πλειάδα Ελλήνων γελοιογράφων, που εντάχθηκε στο επιτελείο του Ρομάντσου εμπλούτισε την ανθολογία της ελληνικής κοινωνικής γελοιογραφίας με χιλιάδες σκίτσα που αποτύπωναν σατιρικά τις συνήθειες, τα καθημερινά μικροπροβλήματα και μικρογεγονότα της αστικής, κυρίως, κοινωνίας, ενώ αρκετές από αυτές εν είδη επικαιρότητας επεσήμαιναν με το χιουμοριστικό στιγμιότυπό τους και το πλαίσιο της εποχής του χρόνου, όπου διαδραματιζόταν το ενσταντανέ τους. Η επιλογή τους είναι φυσικά, τυχαία.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΣΟΥ
Στη δεκαετία του ’50 το Ρομάντσο προχώρησε και στην ξεχωριστή έκδοση μεγάλων μυθιστορημάτων ιστορικών κυρίως, αλλά μεταφρασμένα από την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία. Μετά την έκδοση του κάθε βιβλίου από αυτά, προχωρούσε και στην ένθετη έκδοσή του με μορφή φυλλαδίων μέσα στα τεύχη του περιοδικού. Κυκλοφόρησαν περίπου είκοσι τέτοια βιβλία. Στη διαφημιστική βινιέτα μέσα στις σελίδες του Ρομάντσου προαναγγέλλονται δύο ακόμα βιβλίων της σειράς.


σχόλια:
adamsjim είπε...
μπράβο, Γιώργο, για την πληθώρα των πληροφοριών. Πλήρης η παρουσίαση και η εικονογράφη Ένα ακόμη σή της...
27 Μαρτίου 2011 11:10 μ.μ.

aNwDyNos είπε...
Εξόχως συναρπαστικό, εύγε Γιώργο μου!
28 Μαρτίου 2011 1:24 μ.μ.

Hunter είπε...
Γιώργο μπράβο για άλλη μια φορά. Μας τρέλλανες. Το υλικό ειναι σπάνιο και πραγματικά πολύτιμο. Πείραξα λίγο το ποστ για να φανούν καλύτερα οι φωτογραφίες.
28 Μαρτίου 2011 9:37 μ.μ.

Γιώργος Βλάχος είπε...
Φίλε μου, Hunter-Νίκο πάρα πολύ καλά έκανες και σε ευχαριστώ πάρα πολύ.. Αυτό είχα προπαθήσει να κάνω από την αρχή, αλλά δεν μου βγήκε (είπαμε: ακόμα είμαι παγκίτης και αν με βάλει ο προπό στα σέντερ φορ θα χάνω τα γκολ που δεν χάνονται!)
Θα μάθω! Πού θα πάει!
29 Μαρτίου 2011 12:53 π.μ.


2 σχόλια:

  1. Αγαοητέ συγχαρητήρια για τις πληροφορίες και το μεράι σου.Θα ήθελα να με πληροφορήσεις για τα παραμύθια που δημοσίευε το Ρομάντσο.Χρονολογίες ,πόσα είναι ,αν βγήκανε ποτέ σε κανένα βιβλίο ξεχωριστό και πού θα μπορούσα να τα βρώ
    Σ' ευχαριστ'ω εκ των προτέρων
    Σημ:Από τις ιστορίες της κατοχής κατάφερα και έβγαλε σύνταξη η μητέρα μου,με στοιχεία από περιστατικό με Γερμανούς στο Χαλάνδρι,που είχαν συλλάβει και τον πατέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανώνυμε πολλά ζητάς, δεν ειναι δυνατον, ολα αυτα χρειάζονται πολλα μεροκάματα για να βρεθουν,υπαρχει το διαδικτυο ψάξε εκει,μη μας κουραζεις τον Γιωργο,γιατι περιμενουμε νεα σκαναρίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή