Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΙΚ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ


Για το είδος του ελληνικού λαϊκού εντύπου, όπου η παρουσία νέων τίτλων, καθώς και η βιβλιογραφία είναι φτωχές, φτωχότατες για την ακρίβεια, η σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση δύο εκδοτικών προσπαθειών πάνω σε αυτό το αντικείμενο δεν μπορεί να προκαλεί αισιοδοξία για κάτι καλύτερο. Ιδιαίτερα, σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, αποτρεπτικούς για τέτοιου είδους εγχειρήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά και τα δυο εγχειρήματα προέρχονται από ακραιφνείς εραστές του είδους, που το τελευταίο το οποίο υπολόγισαν ήταν οι αντίξοες συνθήκες της αγοράς. Αν μη τι άλλο, η κατάθεση της ψυχής τους για τη δημιουργία τους, συνιστά τον πρώτο λόγο για το καλοδέξιμό τους.
Ο Dinó έχει έναν παραπάνω λόγο να χαίρεται για την έκδοση αμφοτέρων των πονημάτων. Οι δημιουργοί τους είναι αγαπημένοι του φίλοι. Και όχι μόνο χαίρεται, μα είναι και περήφανος για αυτούς!

“’70-’80 ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ”

Ύστερα από κάποια χρόνια με εμπόδια στην αναζήτηση μιας αξιόπιστης εκδοτικής στέγης το συγγραφικό δίδυμο Νίκος Νικολαΐδης-Γιώργος Παπαδάκης εξέδωσαν την καταγραφή των παιδικών λαϊκών περιοδικών των δεκαετιών του ’70 και ’80. Ύστερα από το βιβλίο τους “Ο Μπλεκ και οι άλλοι” που είχε κυκλοφορήσει το 2006 από τον εκδοτικό οίκο “Περιοδικό Τύπο” και κατέγραφε την ελληνική πορεία του περιοδικού Μπλεκ και των υπολοίπων τίτλων που είχε εκδώσει ο Στέλιος Ανεμοδουράς στην ίδια εποχή, το νέο τους πόνημα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια αυτόνομη συνέχεια, αφού επικεντρώνεται στο περιοδικό “(Δυναμικό) Αγόρι” και στα άλλα περιοδικά της ίδιας εποχής, που είχε εκδώσει ο Νίκος Δεληγιώργης.
Υποθέτουμε (και περιμένουμε) να συμπληρωθεί τριλογία με την καταγραφή και των υπολοίπων τίτλων “περιοδικών που αγαπήσαμε” την ίδια εποχή από εκδότες όπως π.χ. ο Δραγούνης (Ταρζάν, Ποπάυ, Μπαγκς Μπάνυ κλπ), ο Καμπανάς (Σεραφίνο, Τιραμόλα κλπ).

“ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ”

Ο Νίκος Ζώης εδώ και μερικά χρόνια με τους “Λεωπαλαιόντές” παλεύει μόνος του, απέναντι σε εκδοτικά μεγαθήρια να κρατήσει κάποιο στίγμα εκδοτικής παραγωγής ελληνικών τίτλων σε ιστορίες κόμικς με θέματα κυρίως από την ελληνική ιστορία.
Το τελευταίο του εγχείρημα είναι μια βιογραφική μίνι σειρά αφιερωμένη στον “Γέρο του Μοριά”, τον στρατηγό της Εθνεγερσίας Θεόδωρο Κολοκοτρώνη αρχίζοντας την ιστορία του από τις ρίζες της οικογένειάς του, όπου τα επεισόδια του πρώτου τεύχους σε αυτή την προ της γέννησής του εποχή αναφέρονται.
Το κείμενο-σενάριο, που βασίζεται σε πλούσια βιβλιογραφία και ιστορικά ντοκουμέντα είναι του ίδιου του Νίκου Ζώη, ενώ η εικονογράφηση και το lettering είναι του Αλέξανδρου Καραγιαννόπουλου.
σελίδες: 64
Μερικές σελίδες (όπως λέμε: μερικές σκηνές) του έργου



Να επισημάνουμε ότι στις εκδόσεις “Λεωπαλαίοντες” υπάρχει ένας ακόμα τίτλος με θέμα του αφιερωμένο στους πρωτεργάτες της Παλιγγενεσίας. «Ρήγας Βελεστινλής -Πριν σημάνει το 1821»

ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Να θυμηθούμε και την επετειακή αναβίωση του “Μικρού Σερίφη”, τα 50 χρόνια του οποίου θα γιορταστούν την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο “Hard Rock Café” (Φιλελλήνων 18, Αθήνα) με την παρουσίαση του υπ’ αριθμόν τεύχος 1469, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά από το τεύχος 1468 που ήταν το τελευταίο της σειράς. Γραμμένο και τούτο από τον συγγραφέα του “Μικρού Σερίφη” Πότη Στρατίκη, θα γυρίσει, τους πολύ παλιότερους, τους… αρχαίους αναγνώστες του περιοδικού 50 ολόκληρα χρόνια πίσω, όταν εκείνη την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του μακρινού 1962, πιτσιρικάδες τότε, ρούφηξαν ανυπόμονα την πρώτη περιπέτεια του θρυλικού Τζιμ Άνταμς με τίτλο, αν ως… “Δεινοθήσαυρος” θυμάμαι καλά, “Εν ονόματι του νόμου”… Καλά θυμάμαι, Παναγιώτη Πλαφουτζή, πυρήνα αυτής της ιδέας;
Η έκδοση του επετειακού τεύχους οφείλεται στο ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α. και στον ιδρυτή του συλλέκτη κ. Ρένο Μιχαηλίδη, με την οποία εγκαινιάζεται μια σειρά συλλεκτικών εκδόσεων..
Η έκθεση με παλιά τεύχη του περιοδικού θα κρατήσει ένα μήνα. Έως στις 22 Απριλίου.
Ραντεβού, λοιπόν, στις 7 το απόγευμα στο “Hard Rock Café”. Οι διοργανωτές μας υπόσχονται εκπλήξεις!

3 σχόλια:

  1. Το ότι κάτι αρχίζει να κινείται στον χώρο και μάλιστα εν μέσω κρίσης, δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να παλεύουν για το μεράκι τους... Μπράβο σε όλους!
    Μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία συνάντησης για όλους εμάς θα αποτελέσει η εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη στο Hard Rock Cafe...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο καλημέρα
    ευχαριστώ γιά την παρουσίαση,
    εύχομαι να πετύχης ότι ωραίο έχεις προγραμματίσει,
    ήδη έχεις κάνει πολλά και σε ευχαριστούμε
    Νίκος Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο μου, ευχαριστούμε θερμά για την προβολή. Θα τα πούμε στην παρουσίαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή