Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και τα "καλά κορίτσια" του Αλ Ρίο

Το εγκυκλοπαιδικό blog πάνω σε ό,τι έχει σχέση με την ελληνική και παγκόσμια σκηνή του κόμικ και των δημιουργών του το History of Comic  (http://historyofcomics.blogspot.com/ ) του φίλου Λευτέρη Ταρλαντέζου από τη χθεσινή του ανάρτηση πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο ενός μεγάλου εικονογράφου του Αλ Ρίο ή  Αλβάρο Αραούζο Λορένσο ντο Ριο (Alvaro Araújo Lourenço do Rio) ο οποίος στα 49 του χρόνια αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα από κατάθλιψη.
Ο λόγος για αυτό το σημείωμα follow up στην ανάρτηση του History of Comic είναι ότι προσωπικά θεωρώ τον Αλ Ρίο έναν από τους πιο διακριτούς σύγχρονους εικονογράφους κόμικ, που με πολύ καθαρή γραμμή και αρκετή δόση χιούμορ στα αισθησιακά good girls του, είχε βάλει τη σφραγίδα του -εκτός από τις συνεργασίες του σε πολλά γνωστά graphic novels- και στη σειρά Grimm Fairy Tales (2007), όπου είχε εικονογραφήσει τα περισσότερα από τα εξώφυλλά της σε σημείο που για πολλούς το όνομά του να είναι συνώνυμο της Zenescope και αντίστροφα. Η Zenescope είναι η εκδότρια εταιρία της σειράς με τα παραμύθια των Γκριμμ. Και τι παραμύθια! Με μια πολύ ανατρεπτική και σκληρή εικονογράφηση στις εσωτερικές σελίδες της αφήγησης, αλλά και με προοπτικές για ύπαρξη ακόμα και ερωτικού στοιχείου (όπου θα απαιτείτο τουλάχιστον η γονική συναίνεση για ανάγνωση από τους ανηλίκους), όπως υποσχόταν το εξώφυλλο που φιλοτεχνούσε ο Αλ Ρίο.
Απλώς είχα βρει την οπτική γωνία της σειράς πολύ ενδιαφέρουσα -κυρίως χάρη στα εξώφυλλα του Ρίο- και για τούτο επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μερικά από αυτά τα εξώφυλλα (που λόγω των… ρετρό παραμυθιών των αδελφών Γκριμμ κίνησαν το ενδιαφέρον μου να τα διαβάσω και σε αυτή την κάπως ακατάλληλη για ανηλίκους εκδοχή)  και ίσως σας πείσω ότι έχω δίκιο.







Και επειδή από χτες πέρασε στην ιστορία του Κόμικ και ο Βρετανός εικονογράφος του δημοφιλέστατου αγγλικού ποδοσφαιρικού κόμικ "Roy of the Rovers" στη δεκαετία του '80 ο Μάικ Χουάτ και επειδή ο Dino είναι περισσότερο φίλος της πειρατικής περιπέτειας παρά της ποδοσφαιρικής
(όσο αφορά στα κόμικς εννοείται) τον μνημονεύει  με εικονογράφισή του σε περιπέτεια που έχει να κάνει με τα δικά του χωράφια...



Πάντως, μη παραλείψετε να δείτε και την πιο κάτω προηγούμενη ανάρτηση, που χάρη της επικαιρότητας πέρασε σε δεύτερο πλάνο στη δεύτερη κιόλας μέρα της ανάρτησής  της, που είναι αφιερωμένη στο πιο γνωστό έργο του πολύ σημαντικού και κλασικού πλέον Αμερικανού εικονογράφου Howard Pyle (από σύμπτωση δυο εικονογράφοι συνεχόμενοι), που θεωρείται ως ο πατέρας του αμερικανικού illustration.

2 σχόλια:

  1. Ειμαι σε σύγχιση.. ποιά να διαλέξω?? τη Κοκινουσκουφίτσα, τη Χιονάτη, την Αλίκη ή την Κακιά Μάγισσα?? Μήπως όλες?? Πάντως οι κινέζικες βιοτεχνίες που πουλάνε sexy costumes αυτού του τύπου κάνουν χρυσές δουλειές..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη σκοτίζεσαι "Θείο". Διάλεξε τις όλες.. Τζάμπα είναι και μακάρι αυτές που θα ψωνίσουν ένα τέτοιο αποκριάτικο κουστούμι από τις κινέζικες βιοτεχνίες, να τους ταιριάζει κιόλας. Θα 'ναι οι Αποκριές μας, ευχάριστες. Έστω και μόνον αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή