Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μπαγκς Μπάννυ στο ψηλό και μυστηριακό Θιβέτ!

Ομολογώ μετά συντριβής ότι το Dangerous Venture ήταν μια περιπέτεια του λαγού και του Πόρκυ, που αγνοούσα την ύπαρξή της, μολονότι θεωρείται κλασική και αρκετά παλιά (τεύχος 123 της σειράς Four Color,1946) με ένα από τα ωραιότερα εξώφυλλα του Μπακς Μπάννυ.
Δεν ήξερα το τεύχος, επειδή δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που εκδόθηκαν στη σειρά "Γέλιο και Χαρά". Παράλειψη.



Έτσι είχα μείνει με την εντύπωση ότι τα μόνα ανθρωπόμορφα ζωάκια από τον μαγικό κόσμο των κόμικς, που είχαν επισκεφτεί το Θιβέτ ήταν ο Μίκυ Μάους με τον Γκούφυ στην περιπέτειά τους “Στο Ψηλό Θιβέτ”.
 Τέλος πάντων, τώρα το έμαθα με τη ευκαιρία της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 9/12 στο “Rubin Museum of Art” της Νέας Υόρκης με θέμα της “Το Θιβέτ στα κόμικς”.
 Πρωτότυπο θέμα για να προσεγγίσει κάποιος την κουλτούρα μιας χώρας.
Διαφορετικοί χαρακτήρες όπως ο Μίκυ Μάους, ο Τεν Τεν, ο υπαρκτός Βούδδας, η Λάρα Κροφτ, ο Πράσινος Λάμα και άλλοι έχουν ένα κοινό γνώρισμα:
Στο βιογραφικό της δράσης τους υπάρχει φάκελος με την ένδειξη “Θιβέτ”. Για περισσότερα από 60 χρόνια το Θιβέτ έλκει με τον εξωτισμό που εκπέμπει σαν χώρα και σαν κουλτούρα φιγουράροντας σε κόμικ και λαϊκά αναγνώσματα σε ολόκληρο τον κόσμο με κυριότερους πρωταγωνιστές τον θρυλικό “Χιονάνθρωπο”, τον Γέτι και τους σοφούς λάμα βουδιστές καλόγερους με την απέραντη δύναμη του νου τους.Το πραγματικό και το φανταστικό Θιβέτ έχει μερίδιο σε αρκετά είδη  αναγνωσμάτων, ανάμεσα στα οποία η περιπέτεια φαντασίας με υπερήρωες και μοχθηρές φιγούρες, μυθικά πλάσματα, αναζήτηση μυστηριωδών χωρών, όπου φυσικά πρωταγωνιστή η μυθική Σανγκριλά, κόμικς και fictions με βιογραφίες του Βούδδα, των Δαλάι Λάμα, πολιτικά κόμικς (απαγορευμένα φυσικά στην Κίνα, όπου το Θιβέτ είναι επαρχία της) και εκπαιδευτικά κόμικς.
Κάπου πενήντα και περισσότερα στην πρωτότυπή τους έκδοση κόμικς και βιβλία από το Βέλγιο, τη Γαλλία τη Γερμανία




κόμικς και βιβλία από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, αλλά και μεταφράσεις τους σε άλλες γλώσσες εκτίθενται στην έκθεση στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξουν και θεματικές εισηγήσεις αναφορικά με το θέμα του πώς παρουσιάζεται η χώρα αυτή των Ιμαλάϊων στην αφηγηματική και στην εικονογράφηση των ιστοριών.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Φεβρουάριο.





















Με την ευκαιρία ο Δεινοθήσαυρος αφιερώνει στην έκθεση και δυο ελληνικά εξώφυλλα αναγνωσμάτων με θέμα το Θιβέτ, επειδή είναι σίγουρος ότι αυτά δεν θα υπάρχουν ανάμεσα στα εκθέματα, μιας και δεν συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που αναφέρονται πιο πάνω ότι έντυπά τους συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.


Κείμενο Γιώργος Βλάχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου