Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (που κρύβουμε μέσα μας)


"ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Το περιοδικό "Γέλιο και Χαρά" φιλοξένησε στις σελίδες του πρώτο από κάθε άλλο παιδικό περιοδικό ιστορίες με χαρακτήρες από τις μικρού μήκους δημοφιλείς ταινίες κινουμένων σχεδίων που παίζονταν στους κινηματογράφους πριν από την κανονική ταινία. Η τηλεόραση, όταν κυκλοφόρησε το περιοδικό ήταν ένα μακρινό ακόμα όνειρο για την ελληνική οικογένεια κι έτσι αυτό το περιοδικό από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη έπαιζε κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο έντυπου παιδικού τηλεοπτικού προγράμματος και μάλιστα σε έγχρωμη πολύ καλής ποιότητας εκτύπωση.
Το τεύχος που παρουσιάζουμε κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 1955, αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο στα copyrights  του αναγράφει ότι κυκλοφόρησε το 1953, μολονότι το πρώτο τεύχος του περιοδικού είχε κυκλοφορήσει 28 Φεβρουαρίου του 1954. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, όχι του παρόντος.
Σχετικά με το περιοδικό αυτό, που μέσα από τις σελίδες του γνωρίσαμε τον Μίκυ Μάους, τον Ντόναλντ Ντακ, τον Μπαγκς Μπάνυ, τους Τομ και Τζέρυ, τη Μικρή Λουλού και δεκάδες άλλους ήρωες της Γουόλντ Ντίσνεϋ, της Μέτρο Γκόουλντιν Μάγερ, της Γουόρνερ Μπρος, θα επανέλθουμε αναλυτικά, ενώ κατά καιρούς θα ανεβάζουμε και ολόκληρα τεύχη από τα πιο κλασικά της σειράς στα 16 χρόνια της πρώτης κυκλοφορίας του.
Ο Τουίτυ και ο Σιλβέστρος δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι δυο από τους πιο δημοφιλείς ήρωες στον καρτούν και κόμικ κόσμο της Γουόρνερ Μπρος με πολλές ταινίες ο καθένας στο ενεργητικό του, τις περισσότερες ως ντουέτο. Σε διάφορες χώρες μάλιστα, έχουν και το δικό τους περοδικό. Αρκετά από τα τεύχη της ξεχωριστής αυτής σειράς, όπως λ.χ. το παρόν κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά κάτω από την ομπρέλα του τίτλου "Γέλιο και Χαρά". Σε άλλες περιπτώσεις ολιγοσέλιδες ιστορίες τους περιέχονταν μέσα σε τεύχη της άτυπης εσωτερικής σειράς της έκδοσης "Εύθυμες Ιστορίες" (από την αμερικανική  Looney Tunes" ή ο Σιλβέτρος μόνος του συμπρωταγωνστούσε σε ιστορίες του Μπαγκς Μπάνυ ή του Πόρκυ Πιγκ.
Σε μέλλοντα χρόνο θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα βιογραφικά τους στα πλαίσια παρουσίασης των σημαντικοτέρων χάρτινων ηρώων που έγιναν γνώριμοι και φίλοι μας αγαπημένοι στη μαγική δεκαετία του '50.
Για την ώρα απολαύστε ένα ολόκληρο τεύχος, σπάνιο δείγμα της εκπληκτικής εκείνης παιδικής βιβλιοθήκης του περιοδικού "Γέλιο και Χαρά", που σήμερα αποτελεί σημαντικό συλλεκτικό κομμάτι σε όσους έχουν έστω και μερικά τεύχη από τις πρώτες δεκάδες της έκδοσης.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου