Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δοκιματική ανάρτηση

Τούτη εδώ η σελίδα, η πρώτη στο ιστολόγιο του Δεινοθήσαυρου, είναι και η πρώτη δοκιμαστική, σαν τις δοκιμαστικές εκπομπές που κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι ραδιοφωνικοί λίγο πριν από την έναρξη των προγραμμάτων τους.




Χοντρικά ξέρουμε, πού θα κινηθούμε, ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες των περι-εχομένων του. Δεν ξέρουμε, όμως πώς θα συμπεριφερθούν σαν άξονες, πώς θα αλληλεπικαλύπτονται, πώς θα αλληλοσυμπληρώνονται και σε τελική ανάλυση ποια θα είναι η ροή της ύλης σε καθεμιά από τις σελίδες.




Αν και βασικά ο Δεινοθήσαυρος -Dino για τους φίλους του- σχεδιάστηκε σαν προσωπικό blog, ή για την ακρίβεια σαν ένα προσωπικό ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης,αλλά ταυτόχρονα και συγκεκριμένου αντικειμένου, τελικά είναι πιο όμορφο να καταθέτουν στον ίδιο χώρο και άλλοι φίλοι τις δικές τους συνεργασίες… Μέσα από τα ελεύθερα σχόλια σε κάθε θέμα, ελπίζω πως σύντομα θα σχηματιστεί ένας πυρήνας συνεργατών, που με τις συνεργασίες τους θα εμπλουτίζουν τις ηλεκτρονικές σελίδες του Dino.

Οι συλλογές, όλα αυτά που κάποτε ζήσαμε και τα νοσταλγούμε είναι το αποκλειστικό
αντικείμενο του ‘‘Νοσταλγείου’’. Του ενός από τους άξονες του ‘‘περιοδικού’’. Του πιο μεγάλου και που θα ανανεώνεται συχνότερα με ύλη πολυποίκιλη. Σε αυτόν τον άξονα η συμβολή των φίλων, όχι απλώς είναι ευπρόσδεκτη, μα και επιβάλλεται.

Το ‘‘Νοσταλγείο’’ είναι κάτι σαν παλιό καφενείο, σαν μεζεδοπωλείο αναμνήσεων σε
ντεκόρ ρετρό. Στους τοίχους του κρέμονται κιτρινισμένες διαφημίσεις και αφίσες του παλιού σινεμά -αυτού που απολαμβάναμε στα θερινά τα σινεμά- γιατί όχι και κάποιες φωτογραφίες της ίδιας εποχής. Στον χώρο στη γωνιά του μαγαζιού -κάτι σαν περίπτερο- θα κρέμονται παλιά πε-ριοδικά, κυρίως παιδικά ελληνικά και ξένα και ο ‘‘περιπτεράς’’ θα αφηγείται την ιστορία τους, ενώ ο μαγαζάτορας θα ετοιμάζει και θα προσφέρει μεζέδες (‘‘φάτε μάτια ψάρια’’, για την ακρίβεια) από παλιά συλλεκτικά μικροαντικείμε-να σαν και αυτά που μικροί μαζεύαμε σε κούτες, τα κάναμε συλλογές, μα τώρα τα ψάχνουμε σε παλαιοπωλεία, αλλά σπάνια τα βρίσκουμε.



Από το παλιό γραμμόφωνο θα ακούγονται γνωστές μελωδίες από περασμένες εποχές, στον Dino αρέσει ιδιαίτερα η μουσική από τον κινηματογράφο και θα σας τρελάνει με τις επιλογές του σε ρόλο d.j. Η μηχανή προβολής στον χώρο, που θα δουλεύει με καρβουνάκι θα παίζει τρέιλερ από ‘‘Τρίο Στούντζες’’ και ‘‘Μίκυ Μάους’’, μέχρι τις ‘‘μερικές σκηνές από το έργο προσεχώς’’ -Μασίστα και γουέστερν, βασικά.
Όμως, γενικά, ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα και τον ήχο δεν είναι κάτι που το υποσχόμαστε πως θα υπάρχει από τις πρώτες μέρες.



Στον άξονα Cine qua non θα μιλάμε πολύ για τον παλιό κινηματογράφο. Για ταινίες που άφησαν εποχή και για θεματολογικές ενότητες.

Το θεωρούμε ως sine qua non, δηλαδή ως από τα ‘‘εκ των ων ουκ άνευ’’, που θα έλεγαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι και ας μην είχαν σινεμά! Ίσως, τελικά, κάποιες ενότητες με κινηματογραφικό θέμα να μετακομίσουν από το ‘‘Νοσταλγείο’’ σε αυτόν τον άξονα… Ίσως, πάλι, και να λειτουργούν παράλληλα οι δυο θεματικοί άξονες πάνω στο ίδιο θέμα. Θα δείξει. Ο Dino δεν πιστεύει ότι η Παραλογοτεχνία είναι δόκιμος όρος να διαχωρίσει κάποια Λογοτεχνία από κάποια άλλη. Η Λογοτεχνία είναι μία. Είναι αυτό που λέει η λέξη: Η Τέχνη του Λόγου. Περιέχει έργα λόγου καλά ή κακά. Και αυτός ο δια-χωρισμός είναι υποκειμενικός. Ωστόσο, ελίτ λόγιοι αποφάσισαν να κατατάξουν έργα του γραπτού λόγου σε μια κατηγορία αποπαίδι της Λογοτεχνίας, που την ονόμασαν Παραλογοτεχνία. Με την ίδια λογική, τότε και η Παραψυχολογία είναι το αποπαίδι της Ψυχολογίας!.. Αμ, δεν είναι!.. Ουσιαστικά κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία με τον απαξιωτικό ορισμό έργα λόγου γραμμένα με ύφος λαϊκό και χωρίς τα αμφιλεγόμενα υψηλά νοήματα της δικής τους λογοτεχνικής παραγωγής. Η λαϊκή Λογοτεχνία απευθύνεται στην πλατειά μάζα με απλό λόγο. Στό-χος της δεν είναι να εξυψώσει το πνεύμα, αλλά να ψυχαγωγήσει. Παρ’ όλα αυτά ο Dino αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον όρο Παραλογοτεχνία στον θεματικό άξονα ‘‘Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα’’ για να μπει στο μάτι των λογίων υπενθυμίζοντάς τους ότι συγγραφείς όπως ο αρχαίος Λουκιανός, ο σερ Ουόλτερ Σκοτ, πατέρας του ιπποτικού μυθιστορήματος, ο Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, ο κυριότερο εκπρόσωπο του αμερικανικού ιστορικού μυθιστορήματος, ο σατιρικός Μαρκ Τουαίην, ο Αλέξανδρος Δουμάς, ο Ιούλιος Βερν, ο ημέτερος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η ημετέρα Πηνελόπη Δέλτα, μαζί με τόσους άλ-λους δεν έγραψαν τίποτα διαφορετικό, παρά λαϊκή λογοτεχνία, όπως οι Ε.Ρ. Μπάρροους (Ταρζάν), Κόναλ Ντόιλ (Σέρλοκ Χολμς), Τζόνστον Μακ Κόλεϊ (Ζορρό), Ισέλ Ζεβακό (ιστορική περιπέτεια), Ντάσιελ Χάμετ (αστυνομικά), Λουίς Λ’ Αμούρ (ουέστερν) κλπ καθώς και οι ημέτεροι Αριστείδης Κυριακός, Γιώργος Τσουκαλάς, Στέλιος Ανεμοδουράς, Πότης Στρατίκης, Γιώργος Μαρμαρίδης κλπ. Απλώς κάποιοι είχαν ταλέντο, κάποιοι περισσότερο, ενώ οι ατάλαντοι έχουν ξε-χαστεί. Στον θεματικό άξονα ‘‘Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα’’ θα αναρτώνται μεταφρασμένα κείμενα αυτών των (παρα)λογοτεχνημάτων είτε ως αυτοτελή διηγήματα και νουβέλες, είτε σαν αποσπάσματα από μυθιστορήματα και κατόπιν θα αποθηκεύονται σε αρχείο για κάθε μελλοντική τους αναζήτηση, ή νέα ανάρτηση (επανέκδοση, θα λέγαμε στη γλώσσα του έντυπου λόγου). Επίσης, συνδέσεις με φιλικά sites θα σας παραπέμπουν σε αυτά για περισσότερα θέματα, σχετικά με τη θεματολογία του Δεινοθήσαυρου. Τέλος, προοδευτικά θα μπουν στους άξονες και στη θεματολογία και άλλα ενδιαφέροντα θέματα και θέματα… χαβαλέ.. Από όλα θα έχει το σεντούκι με τους θησαυρούς του Dino… Αναμείνατε…

9 σχόλια:

  1. Για πρώτο δοκιμαστικό τα πήγαμε σχετικά καλά. Επιτεύχθηκε, καταρχάς η φόρ-τωση βίντεο με ήχο. Ωστόσο, η διευθέτηση των εικόνων μέσα στο κείμενο ήταν για κλάματα. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα πριν από την επίσημη πρεμιέρα πά-νω στον τομέα της εμφάνισης της σελίδας.
    Τα επιεική, για αυτή τη φάση, σχόλια σας και οι πάντα καλοπροαίρετες υποδεί-ξεις σας θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτιστοποίηση της εμφάνισης, αλλά και στην τελική μορφοποίηση του περιεχομένου των κειμένων.
    Ευχαριστώ
    Dino, ο φιλομαθής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι μου, Νίκο και Γιώργο-Dino, σας εύχομαι καλή αρχή και σε αυτή τη προσπάθεια. Με υπομονή και επιμονή όλα θα γίνουν τέλεια... Μην αγχώνεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εεε, εσύ από τον πέρα κάμπο με τους γελαδάρηδες που τους λένε καουμπόιδες... Ναι σε σένα το λέω Πάνο Andams Jim!... Βάλε κανένα χεράκι με τα γκατζετάκια που ξέρεις, γατί εγώ αγχώνομαι, όχι ο Νίκος και σου υπόσχομαι να σου γράψω για το περιοδικόσου μια περιπέτεια με τον Τζιμ Άνταμς στις πλάγιες πεδιάδες των Ιμαλαίων, με τίτλο: "Εν ονόματι των σερίφηδων του Τέξας, Γέτι, παραδώσου!"
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο μου συγχαρητήρια.
    Μας πας πίσω σε μια όμορφη, αθώα εποχή. Περιμένω να ξεδιπλώσεις όλα αυτά τα καταπληκτικά από το χώρο των κόμικ και όχι μόνο. Καλά σε χαρακτήρισα σεντερ φορ ολκής. Βλέπω παίζεις μπαλλάρα φίλε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς φίλους AdamsJim και Hunter για τη συμπαράστασή τους! Ντίνο, φίλε φιλομαθή άσε τα δοκιμαστικά και προχώρα στο παρασύνθημα, βούρ δηλαδή στον πατσά και γρήγορα, αδημονούμε όλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι βοήθεια χρειαστείτε παιδιά, στη διάθεσή σας. Στο τηλέφωνο απαντάω από τις 19:00 έως τις 22:00 τις καθημερινές (λόγω εργασίας), οπότε θα χαρώ να βοηθήσω κι εγώ το όμορφο έργο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, βρε Νίκο μου Hunter, ο σέντερ-φόρης θέλει και τη συστημένη ασίστ για να σκοράρει... Και από ότι υποψιάζομαι η ασίστ στη διευθέτηση είναι δική σου και πάλι. Αμ, έτσι ξέρω κι εγώ ο άσχετος να σκοράρω (ή μήπως ξέχασες ότι η θέση μου είναι στα γκολοπόστια;) Ο Dino περιμένει και τα δικά σου και γενικά και τα δικά σας καλούδια. Έχει αρχίσει να του ανοίγει η όρεξη.
    Ναι, και σε σένα Νίκο Ανώδυνε… Θα έρθει κι ο πατσάς… Μα, άσε να βγάλουμε τα δοκιμαστικά μεζεδάκια πρώτα να μπει κόσμος στο μαγαζί, γιατί θα πάνε στράφι τα πιάτα κι άντε μετά να τα ξαναζεσταίνεις… Δεν λέει…
    Πάνο, ευχαριστώ. Την ευγενική σου προσφορά θα την αξιοποιήσω από αύριο κιόλας…
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ είμαι και εγώ,καλή αρχή παιδιά και...ευλογημέ-
    νη[καθ΄οτι ψάλτης]και μην αγχώνεστε,όλα θα πάνε
    καλά.Καλή επιτυχία στην νέα σας προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H καλή μέρα φαίνεται απο το πρωί! Οι όποιες ατέλειες εσείς διακρίνετε δεν είναι παρά μόνο η αρχή ενός πολύ όμορφου blog, ενός ακόμα πιο όμορφου ταξιδιού παρέα με καλούς φίλους και όσα τόσο πολύ αγαπάμε.
    Παρά το άγχος σου και δίχως καμία διάθεση φιλοφρόνησης, εδώ δημιουργείται κατι εξαιρετικό...και μεις από κοντα θα διαβάζουμε, θα γραφουμε, θα νοσταλγούμε και θα ονειρευόμαστε ξανά. Γιατί μας αξίζει να ονειρευόμαστε καλοί μου φιλοι. Σας ευχαριστω θερμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή