Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Οι 15 πλουσιότεροι fictional χαρακτήρες στον φανταστικό τους κόσμο

Δι$ να δεις! ...Λεφτά με ουρά!

Εδώ πέρα μπορεί να μας λείπουνε δραματικά και να αγωνιάμε για τα όρια του κατώτατου μισθού, για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού -ότι έχουν μας έχουν αφήσει, δηλαδή-, να μετράμε το χαράτσι και να μη μας βγαίνει, αλλά μας “φτιάχνει” να διαβάζουμε για τα μυθώδη  ποσά που κάποιοι μεγιστάνες του πλούτου ξοδεύουν για ψύλλου πήδημα και να ονειρευόμαστε να είμαστε στη θέση τους.
Περισσότερο από κάθε άλλο media αναμένεται κάθε χρόνο το Forbes με τις λίστες των πλουσίων του κόσμου. Και το Forbes πιστό στο ραντεβού του και στην παράδοση, κάθε χρόνο είναι στο πόστο “εφ’ ω ετάχθη”. Τι ακριβώς είναι το Forbes για όσους δεν το ξέρουν;
Το Forbes είναι ένα σοβαρό και έγκυρο δεκαπενθήμερο περιοδικό που ασχολείται εδώ και 95 χρόνια (από το μακρινό 1917) με τα οικονομικά, όχι με τη στενή οικονομολογική έννοια, αλλά από την Lifestyle οπτική γωνία του θέματος. Celebrities in Life & Money… Ζωή και χρήμα των επωνύμων. Επωνύμων για τα πλούτη τους και για κανέναν άλλον λόγο.
Είναι παγκόσμια γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει κάθε χρόνο και οι καλύτεροι πελάτες του είναι σίγουρα τα σκανδαλοθηρικά έντυπα ανά τον κόσμο και οι… καραδοκούντες εφοριακοί, γιατί είναι γνωστό πως σπάνια συμπίπτουν οι εφοριακές δηλώσεις και τα “πόθεν έσχες” των εχόντων και κατεχόντων με την πραγματικότητα.
Όπως και να έχει το Forbes (έτσι ονομάζεται η ιδιοκτήτρια οικογένεια που το εκδίδει) αποτελεί μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης, για το ποιοι κέρδισαν τα πιο πολλά στη χρονιά που πέρασε, ενώ η τοποθέτηση ενός ζάπλουτου στη λίστα της πρώτης δεκαπεντάδας είναι σαν να του απονέμεται το Νόμπελ πλούτου.
Εδώ και μια δεκαετία περίπου στις 15μελείς λίστες του προστέθηκε ακόμα μια κατηγορία. Αυτή με τους fictional χαρακτήρες στα κόμικ, στα καρτούν και στην οθόνη (μεγάλη ή μικρή).
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθούν μαζί του οι αναλυτές οικονομικών δεδομένων του περιοδικού είναι ο χαρακτήρας να είναι πέρα για πέρα φανταστικός. Να μην είναι δηλαδή εμπνευσμένος από κάποιο πραγματικό πρόσωπο, ανεξάρτητα της οικονομικής επιφάνειας που μπορεί να έχει στην πραγματικότητα. Ένας δεύτερος όρος είναι ο χαρακτήρας αυτός να υφίσταται κατά την 1η Απριλίου της χρονιάς. Χαρακτήρες που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή, έστω και αν αυτό συνέβη στο πρώτο τρίμηνο της υπό έρευνα χρονιάς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Αναδημοσιεύουμε τη λίστα για τους πλουσιότερους fiction χαρακτήρες  χωρίς καμιά επιφύλαξη, γιατί Forbes είναι αυτό. Ξέρει τι λέει καλύτερα από κάθε άλλον, μολονότι δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που συνεκτιμούν για να αποτιμήσουν την περιουσία των φανταστικών και ζάπλουτων. Απλώς θα προσθέτουμε, όπου χρειάζεται κάποια διευκρινιστικά σχόλια. Και είναι η αλήθεια ότι κάποιους από αυτούς δε τους ξέραμε, ούτε μας γέμιζαν το μάτι για παραλήδες.

1ος: Scrooge Mc Duck
Γνωστό και μη εξαιρετέο παπί με το οποίο ασχοληθήκαμε προσφάτως.
Ο 82χρονος πάπιος που ζει στη Λιμνούπολη κατέκτησε την κορυφή με 44,1 δις δολάρια ανεβάζοντας τη στάθμη της νομισματοπισίνας του κατά αρκετά κυβικά κερμάτων και χαρτονομισμάτων τη χρονιά που πέρασε. Κέρδισε 10 δις και έξι εκατομμύρια δολάρια από ορυχεία, εύρεση θησαυρών σε όλα τα πλάτη της γης, βιομηχανικές επενδύσεις, επιχειρηματικές συμφωνίες και ενοίκια εκατοντάδων ακινήτων του σε όλο τον κόσμο.
Μόνο ο Ντόναλντ του χρωστάει 12 δολάρια και 35 σεντς (+ τους τόκους, που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες δολάρια) από χρήση παρελθόντων ετών, αλλά ο θείος δε εννοεί τα βάλει στα δανεικά κι αγύριστα, γιατί αν το κάνει σίγουρα θα πεθάνει στην ψάθα.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι μόλις τρίτη φορά από το 2002 που σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση του πίνακα, αλλά είναι ευτυχής που ο ανταγωνιστής του ο Χρυσοκούκης, αν και θεωρείται το δεύτερο πιο πλούσιο παπί στον κόσμο, δεν υπάρχει στη λίστα.

2ος: Carlisle CullenΤο χορτοφάγο βαμπίρ της τηλεοπτικής σειράς Τwilnight  (Λυκόφως), που γεννήθηκε το 1640 (είναι περίπου 370 χρονών), αλλά εδώ και τρεις αιώνες παραμένει σταθερά στην ηλικία των 23 χρόνων, ο δρ. Καρλάιλ Κούλεν προσθέτοντας μόλις 2.1 δις δολάρια στην περιουσία του έπεσε στην δεύτερη θέση από την πρώτη, που είχε πέρσι στον πίνακα . Ωστόσο, με μια περιουσία εκτιμώμενη στα 36,2 δις δολάρια δεν υπάρχουν προοπτικές να φτωχύνει δραματικά στα επόμενα 370 και βάλε χρόνια της ζωής (;) του.
Η βεβαιότητα στην πρόβλεψη οφείλεται ότι ο δρ. Καρλάιλ δεν έχει οδυνηρά πάρε-δώσε με το ελληνικό δημόσιο, βαμπίρ κι αυτό που ακολουθεί όμως την κλασική διατροφή των βαμπίρ: αίμα από σταθερά τις ίδιες επιλεγμένες ομάδες φορολογούμενων, που είναι και λάιτ για την υγιεινή διατροφή του!

3ος: Artemis Fow ο 2ος
Ο 15χρονος Δουβλινέζος Αρτέμης Φάου είναι ένας αντί-ήρωας χαρακτήρας σε σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Ιρλανδού συγγραφέα Έοιν Κόλφερ, που ξεκίνησε την καριέρα του ως Αρχιμήδης, λόγω του εφευρετικού του μυαλού. Οι πηγές πλουτισμού του είναι οι κλεψιές και πλαστογραφίες, καθώς και κάθε τι άλλο που αποφέρει παράνομο κέρδος και εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Η χρονιά που πέρασε υπήρξε πολύ κερδοφόρα για τον έφηβο-πρότυπο παράνομης επαγγελματικής δραστηριότητας ξεπερνώντας κατά κάτι τους Έλληνες συναδέλφους του που επιδόθηκαν στο ίδιο προσοδοφόρο σπορ τη χρονιά που πέρασε. Αφού αύξησε τις καταθέσεις του στις τράπεζες κατά 11,6 δις δολάρια φτάνοντας την περιουσία του στα 13,5 δις δολάρια. Με 1,9 δις δολάρια το 2010 από κληρονομιά και κατοχυρώσεις πατέντων τεχνολογίας ήταν μόλις 11ος  στον σχετικό πίνακα. Μήπως εξ αυτού του γεγονότος εξάγεται κάποιο ηθικό δίδαγμα από την αλματώδη αύξηση της περιουσίας του μέσα σε ένα χρόνο με τον τρόπο που την αύξησε ο φέρελπις αυτός νεανίας; Ρωτάω, μήπως, αν και το έργο το έχουμε ξαναδεί και στην πραγματικότητα.

4ος: Richie Rich jr.
Ο 10χρονος πάμπλουτος εκκεντρικός και καλόκαρδος μέλλων κληρονόμος και  μέλλων ιδιοκτήτης δεκάδων πολυδαίδαλων επιχειρήσεων (των οποίων τη λειτουργία αγνοεί πλήρως), που ζει στην Πλουσιόπολη (ιδιόκτητη πόλη του μπαμπά του, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες), έμαθε από τους λογιστές της οικογένειας ότι το χαρτζιλίκι του μειώθηκε κατά 1,8 δις κι έπεσε στα 9,7 δις, λόγω δύσκολης οικονομικής χρονιάς στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Δεδομένου ότι το περιοδικό με τον τίτλο του έχει σταματήσει από το 1991 να εκδίδεται σε μηνιαία βάση, προβλέπεται ότι το χαρτζιλίκι του θα μειωθεί και άλλο και έως ότου ενηλικιωθεί, όπου θα αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ίσως να μη συμπεριλαμβάνεται στο τοπ 15 του Forbes!






Το τελευταίο τεύχος της σειράς του Ρίκυ τον Ιανουάριο του1991, όπου ο εκδότης το χαρακτηρίζει ως συλλεκτικό.
Το περιοδικό υπήρξε για πολλά χρόνια η ναυαρχίδα των εκδόσεων Harvey αλλά κατόπιν μετατράπηκε σε σποραδική έκδοση, ενώ ο χαρακτήρας του ασχολήθηκε με το να πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων και σε ταινία, όπου τον υποδύθηκε ο πιτσιρίκος, τότε, Μακ Κόλλεϋ.






5ος: Jed Clampett
Ο 51χρονος Τζεντ είναι ο αρχηγός οικογένειας στην κωμική τηλεοπτική σειρά Beverly Hillbillies (1962-1971).
Για άγνωστους λόγους, μιας και η οικογένεια δεν είναι της οικονομικής επιφάνειας των Κάρριγκτον, αλλά και το ότι η σειρά έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο συμπεριλαμβάνεται στους πλουσιότερους fiction χαρακτήρες, αλλά δείχνει να αυξάνει τα εισοδήματά του απτόητος από οικονομικές κρίσεις και τα τοιαύτα. Αύξησε την οικονομική του επιφάνεια κατά 2,3 δις δολάρια και την έφτασε στα 9,5 δις, διατηρώντας την πέμπτη θέση που είχε και πέρσι.


Ο τύπος ζει στη «Συνοικία το Όνειρο» των διασήμων του Χόλυγουντ· στο Μπέβερλυ Χιλς.
Το δικαιούται.

Μοιάζει  ο τύπος σε τίποτα με βαθύπλουτο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου; Ούτε με σφαίρες. Μάλλον προς αγρότη μικρομεσαίας φάρμας φέρνει. Με παμπάλαια σχισμένη αγροτική ρεπούμπλικα και φθαρμένα σακάκια, δεν φτιάχνεις πρ΄σωπο στην κοινωνία, φίλε. Πού είναι η αρχοντιά, το σκληρό βλέμμα, τα πανάκριβα ρούχα του Τζέι Αρ, του γνωστού πετρελαιά και κτηνοτρόφου από το "Ντάλλας". Το θυμόσαστε το σήριαλ, έτσι;


6ος: Tony Stark
Ο 35χρονος Άντονυ “Τόνυ” Έντουαρντ Σταρκ, που ζει στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας αύξησε μόλις κατά 600 εκατομμύρια δολάρια την περιουσία του σε σχέση με το 2010, που ήταν αρκετά ωστόσο να τον διατηρήσουν στην 6η θέση της λίστας, φτάνοντας τα 9,4 δις δολάρια από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ως βιομήχανος και ιδιοφυής μηχανικός.
Σε όσο χρόνο, βέβαια, του επτρέπουν οι άλλες ενασχολήσεις του, να ασχοληθεί και λίγο με αυτές τις ριμάδες τις επιχειρήσεις του που του επιτρέπουν να ζει πλουσιοπάροχα.
Βέβαια δεν είναι δυνατό να διανοηθεί κανένας ότι η περιουσία του αυξάνεται και από την παράλληλη δραστηριότητά του ως τιμωρός και εκδικητής του Κακού, που δρα κάτω από τη φόρμα-πανοπλία και την αλλόκοτη μάσκα-κράνος του θρυλικού Iron Man!
Είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι υπερήρωες υπερασπιστές του Καλού δρουν πάντα ανιδιοτελώς, ιδιαίτερα στα κόμικς, που η απστολή τους είναι η ανάδειξη των αρετών τις οποίες πρέπει να έχει ο υπερήρωας προστάτης των αδυνάτων και τιμωρός των εγκληματιών.



7ος: Smaug, ο δράκος
Επιτέλους, να και ένας φυσιολογικός χαρακτήρας κόμικ ανάμεσα στα πλουσιότερα όντα του πλανήτη. Αγνώστου ηλικίας και διαμονής (κάπου στα Βουνά της Μοναξιάς έχει λημέρι) στον κόσμο της Μέσης Γης, που έχει δημιουργήσει ο Τόλκιν για τον “ Άρχοντα των δακτυλιδιών” και για τη φυλή των νάνων Χόμπιττ.
Ο Σμάουγκ είναι ο αντίπαλος των Χόμπιττ και αυγατίζει τον πλούτο του με επιδρομές, πράγμα πολύ λογικό για έναν δράκο που σέβεται την παραμυθένια παράδοση.
Η περιουσία του, που δεν είναι χρήματα ή επενδύσεις σε ομόλογα, αλλά κλεμμένοι θησαυροί, αποτιμάται από το Forbes σε 8,6 δις δολάρια. Μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα και με την πρώτη στρογγυλοκάθισε κάπου στη μέση της.
Δεν τα βάζεις εύκολα με ένα δράκο, εκτός αν είσαι χόμπιττ.

8ος: Bruce Wayne
Είναι γνωστό ότι ο 32χρονος alter ego του Batman είναι ένας ζάπλουτος κληρονόμος, γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να ασχοληθεί απερίσπαστος με τη δίωξη του εγκλήματος στο Γκόθαμ Σίτυ, αλλά και να επενδύει χωρίς τσιγκουνιές σε νέες πανάκριβες τεχνολογίες που τον βοηθούν αποφασιστικά στο κοινωφελές έργο του.
Με αύξηση των εσόδων του κατά μισό δις δολάρια έφτασε την περιουσία του στα 7 δις, αλλά η εμφάνιση από το πουθενά του Σμάουγκ στη σκηνή ,τον εκτόπισε στην 8η θέση. Δεν πειράζει. Κι εκεί καλά είναι. Ο καλός μας Μπριούς, πουαποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στην καταπολέμηση του εγκλήματος,όταν είδε τους γονείς του να δολοφούνται από μια συμμορία μπροστά στα παιδικά του  μάτια, έτσι κι αλλιώς είναι υπεράνω χρημάτων, ώστε να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρεις;. Μόνο, που ο Σμάουγκ καλά θα κάνει να μην επεκτείνει τις ληστρικές του επιδρομές και στη Γκόθαμ Σίτυ, γιατί εκεί θα βρεί τον τον ανελέητο τιμωρό Μπάτμαν μπροστά του!
Αναρωτιέται, όμως, κανένας, αν το φτωχαδάκι ο “συνάδελφός” του από τη γειτονική Μητρόπολη, τον Σούπερμαν εννοούμε, είχε τα λεφτά του Γουαίην, τι θα έκανε; Θα παντρευόταν την Λόις Λέιν και θα ιδιώτευε, υποπτεύομαι.





Άγρυπνος φρουρός στα σκοτάδια της νύχτας ο υπερήρωας θεματοφύλακας των αξιών και των παραδόσεων της ευνομούμενης Γκόθαμ Σίτυ, παρακολουθεί και προσέχει την αγαπημένη του πόλη, αλλά καιτη μεγάλη προσωπική περιουσία του, έτοιμος να επέμβει προκειμένου να ακυρώσει κάθε κακόβουλη δραστηριότητα που θα διασάλευε τον νόμο και την τάξη. 




9ος: Mr.Monopoly
Ο 71χρονος πλούσιος θείος Πέννυμπαγκς  από το Ατλάντικ Σίτυ με 2,6 δις δολάρια στο πουγκί του δεν πρωταγωνιστεί ούτε σε κόμικ ούτε σε καρτούν, ούτε σε σήριαλ της Τηλεόρασης. Είναι η μασκότ του παιχνιδιού “Μονόπολη” από το 1936, εξ ού και η ηλικία του, και κερδίζει τα προς το ζην από τα ποσοστά τα οποία εισπράττει από τις πωλήσεις του παιχνιδιού σε όλο τον κόσμο. Σταθερή η αξία της επένδυσής του, αφού έχει φτάσει το μπαγιόκο του στα 2,6 δις δολάρια μέσα σε δυο χρόνια που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με ετήσια αύξηση 1,8 δις τον χρόνο.




10ος: Arthur Bach
Αγνώστων λεπτομερειών Νεοϋροκέζος κληρονόμος ήρωας κινηματογραφικής κωμωδίας με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Μπραντ, που παίχτηκε το 2011 και αποτελεί ριμέικ ταινίας του 1981. Άραγε αυτό τον νομιμοποιεί να τον εντάσσει το Forbes στις περίφημες λίστες του, έστω και αν υπολογίζει την περιουσία του σε 1,8 δις; Μα δεν υπάρχουν άλλοι fiction ήρωες που να κερδίζουν περισσότερα και να είναι και πιο γνωστοί;
Μεταξύ μας, τώρα, το Forbes τον έβαλε στη λίστα βασιζόμενο σε δική του προφορική δήλωση (στην εφορία, τι  δήλωσε;) ότι θα κληρονομούσε 950 εκατομμύρια δολάρια, αν παντρευόταν τη Σούζαν, αλλά τελικά ερωτεύτηκε τη Νάομι.
Φαίνεται πως εκεί στο Forbes θα ξέρουν μάλλον κάτι παραπάνω τι έγινε τελικά (μπορεί η προίκα της Νάομι να ήταν διπλάσια της υποσχόμενης κληρονομιάς). Το μόνο γνωστό είναι ότι η ταινία βρέθηκε στη τρίτη θέση του αμερικανικού box office στις πρώτες εβδομάδες της προβολής της.





Η κλασική λίστα των 15 συμπληρώνεται με κάποια μάλλον φτωχαδάκια, αφού τα  περιουσιακά τους στοιχεία κυμαίνονται από 1 δις ίσαμε 1,2 και επί πλέον αφορούν μόνο τα αμερικανικά gossip media δεδομένου ότι πρόκειται για χαρακτήρες αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών, με εξαίρεση τον Mr.Montgomery Burns  των Simpsons (104 χρονών!) στη 12η θέση με 1,1 δις. Πενταροδεκάρες, δηλαδή.


Και για να μην τρελαθούμε κιόλας, πιστεύετε ότι οι δημιουργοί των χαρακτήρων έχοντας την ευχέρεια, συγγραφική αδεία, να τους κάνουν απέραντα πλούσιους, τους έχουν κάνει όντως; Λάθος!
Για παράδειγμα ο τρις πολλάκις απειροδισεκατομμυριούχος Σκρουτζ Μακ Ντακ, αν έμπαινε στη λίστα των 15 πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο θα έπιανε την τέταρτη θέση και αυτή με τη βία!
Τα 74 δισεκατομμύρια του Μεξικανού Κάρλος Σμιθ, τα 56 του Αμερικανού Μπιλ Γκέιτς και τα 50 του επίσης Αμερικανού Γουόρνερ Μπάφεττ είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δηλώνει ο Σκρουτζ. Έτσι κι αλλιώς δηλώνει το πλουσιότερο παπί του κόσμου και όχι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Σωστά.

5 σχόλια:

  1. Πανέξυπνο θέμα, πολύ καλή παρουσίαση. Δε θυμάμαι να έχω διαβάσει ξανά κάτι παρόμοιο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευγε! Γεώργιε,κάθε παρουσίαση είναι καλύτερη απο την άλλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπούλα, ξέχασες εμένα...Κι αν έχω φάτσα κόμικ ε;;; (M.Ρ.) Δεν έμαθες ότι δέχτηκα πρόταση από τη Μπαρτσελόνα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κύριε Μ.Ρ. -κομικόφατσα, κοίτα να πιάσεις πρώτα στα β' της Μπάρτσας, κατόπι να πιάσεις πιο πολλά από τον Μέσι (που είναι στην 127η σελίδα του πίνακα) και ύστερα κάνε μια αίτηση μετά χαρτοσήμου και θα πάρεις σειρά...
    Έτσι, μου είπαν να σου πω από το Φορμπς (και είναι η αλήθεια, ότι μου το είπαν κάπως πιο χοντρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευγενικέ μου κύριε Καλημέριε, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω. Θα προσπαθώ το βέλτιον προκειμένω να αποσπώ εις εκάστην ανάρησιν τα κολακευτικά σας σχόλια. Το δίχως άλλο ο θερμός σας λόγος ενθαρρύνει τας προσπαθείας μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή