Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΡΖΑΝ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του Ταρζάν των πιθήκων (1912)
Δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις ο βασιλιάς της ζούγκλας, ο πρώτος και αδιαμφισβήτητα πιο αυθεντικός από τις δεκάδες απογόνους του, αλλά ουσιαστικά κανένας από αυτούς διάδοχός του, αφού παρότι εδώ κι ένα μήνα μπήκε στον εκατοστό χρόνο της ζωής του, συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει με ακμαίες τις δυνάμεις του συνεχίζοντας να καταγράφει νέες περιπέτειες στο ενεργητικό του και να αναπαράγει παλαιότερές του, αν και έχει κοπάσει η γέννηση νέων επιγόνων του σε γνωστές κι άγνωστες ζούγκλες της Αφρικής.
Το κεφάλαιο “Ταρζάν” είναι τεράστιο και καλύπτει όλο το οπτικοακουστικό φάσμα: ιστορίες σε pulps εκδόσεις, σε κόμικς, σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Θα επανερχόμαστε συχνά στις επιμέρους θεματογραφίες που έχουν ως επίκεντρό τους τον μοναδικό βασιλιά της ζούγκλας.
Η παρούσα ανάρτηση ας θεωρηθεί, μόνον κάπως σαν εισαγωγή στην ενότητα “Ταρζάν” παρουσιάζοντας την αρχή του θρύλου, όπως την έγραψε ο δημιουργός του Ταρζάν ο Edgar Rice Burroughs (Έντγκαρ Ράις Μπάρροους) και την εικονογράφησε ο Russ Manning (Ρας Μάννινγκ).

Ο “Βασιλιάς των Πιθήκων” είναι η πρώτη από τις έντεκα προσαρμογές σε κόμικς (σενάριο Gaylord Du Bois) των αυθεντικών ιστοριών του Μπάρροους που είχαν δημοσιευτεί μεταξύ 1911-1916 και που ο Μάννινγκ εικονογράφησε για λογαριασμό της σειράς “Ταρζάν” του περιοδικού Gold Key 1965-1969). Οι επτά από αυτές επαναδημοσιεύτηκαν με ψηφιακή επεξεργασία τω χρωμάτων τους το 1999 από την Dark Horse.



Το 2007 ο εκδοτικός οίκος “Περιοδικός Τύπος” σε concept έκδοσης και επιμέλεια του πατρός του Dino εξέδωσε τον πρώτο τόμο από τη σειρά της “Dark Horse” που περιείχε τις τέσσαρες πρώτες ιστορίες -μεταξύ των οποίων πρώτη είναι ο “Βασιλιάς των Πιθήκων”- με την προοπτική να εκδοθούν και οι υπόλοιποι τρεις τόμοι στη “Σειρά Κόμικ: Κλασικοί Ήρωες”.
Η μετάφραση-απόδοση ήταν της Κλεοπάτρας Βλάχου.
Η παρούσα ανάρτηση είναι σκανάρισμα αυτής της έκδοσης.
















 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑ 





















6 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και στον Ταρζάν, λοιπόν!
    Για διευκρίνισέ μου μόνο κάτι...
    Πώς γίνεται να έκλεισε 100 χρόνια ζωής και το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης να είναι του 1912;
    Πες μου ότι σε έπιασα να κάνεις λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα καλέ μου φίλε Πάνο οι πρόλογοι είναι κι αυτοί για να διαβάζονται. Τζάμπα κουράζομαι να γράφω προλογικά κατεβατά; Εκεί λοιπόν στον πρόλογο δεν λέει "έκλεισε" τα 100 χρόνια ζωής. Λέει "μπήκε" στον εκατοστό χρόνο της ζωής του.
    Ωστόσο, και πέρα από κάθε παιχνίδι με τις λέξεις υπάρχει και μια λεπτομέρεια, σχετικά με το βιβλίο, που όντως βγήκε το 1912 και που τη θεώρησα περιττή να την αναφέρω εδώ. Από τον Οκτώβριο του 1911 άρχισαν να δημοσιεύονται νουβέλες του Μπάρροους με τον Ταρζάν στο περιοδικό "All Stories". Μέσα στο '12 δημοσιεύτηκαν 3-4 νουβέλες στο περιοδικό οι οποίες σε κάποια στιγμή μαζεύτηκαν σε βιβλίο (αυτό που βλέπουμε εδώ) που εκδόθηκε αυτόνομα.
    Επιπρόσθετα: Η Wikipedia (η αγγλόφωνη έκδοση) γράφει ότι εκδόθηκε το 1912 σαν περιοδικό και ότι το βιβλίο είναι του 1914. Τούτο είναι λάθος επειδή ο συγγραφέας του ήταν άγνωστος και κανένας εκδότης δεν θα ρισκάριζε να βγάλει ολόκληρο περιοδικό με τίτλο το όνομα ενός πρωτοφανέρωτου ήρωα. Απλώς, συμπεριλήφθηκε μια νουβέλα -γύρω στις 30 σελίδες- σε περιοδικό μαζί και με άλλες νουβέλες. Η ιστορία των μεγάλων αμερικάνικων pulps περοδικών (All Stories, Amazing Stories, Averture, Argosy κλπ) είναι κάτι στο οποίο κ΄΄αποια στιγμή θα αναφερθούμε. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη αρχή κάνεις γιαυτόν τον τεράστιο ήρωα που συνεχίζει να ενθουσιάζει και έχουμε δεθεί αρκετά εμείς οι πιο παλαιοί. Εγώ βέβαια μεγάλωσα με Zebla αφού αυτά είχαμε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Τα ξεφορτώθηκα πρόσφατα υπέρ άλλων τίτλων. Αναμένω το επόμενο αφιέρωμα για να γνωρίσουμε πλήρως το μύθο..

    Πάντα άψογος... Τελικά έπρεπε να έλθω τότε να δω όλο αυτό τον πλούτο που έχεις...

    Αλλά που θα πάει θα ξαναέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε, βρε Νικόλα! Έλα και μετά θα ανέβω κι εγώ κατά Corfu μεριά να επισκεφτώ τη δικιά σου συλλογή που καλύπτει την μετα-δική μου εποχή και από την οποία δεν έχω ούτε λέπι. Αυτό θα πει: επισκέψεις πολιτιστικών ανταλλαγών!
    Zebla, δεν έτυχε να διαβάσω ποτέ, αλλά κι η φάτσα του δεν μου πήγαινε που τον μοστράριζε ο Δραγούνης για Ταρζάν. Ακίμ, όμως είχα διαβάσει και θα ήθελα να ξανάβγαινε με τις πρώτες του περιπέτειες του '48 που δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσο όμορφη αυτη η ιστορία{του Ταρζάν} που μόλις μπήκα στον Δεινοθήσαυρο την....καθάρισα με συνοπτικές διαδικασίες.
    Επίσης μου αρέσει πολυ η εικονογράφησι!!και όπως πάντα η ωραία παρουσίαση του Γιώργου!!! Μπράβο και
    πα΄λι μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα πολύ πολύ αγαπημένα θέματα του Γιώργου, κάτι ξέρω κι εγώ σχετικά! Όσο για το 'ΑΚΙΜ' ήταν από τα πρώτα κόμικς που διάβασα πολύ μικρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή