Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Που είχαμε μείνει;



ΨΗΦΙΣΑΜΕ; ΨΗΦΙΣΑΜΕ;
(Ωραία!.. Και τώρα τα κεφάλια πάλι μέσα!)

Να ’μαστε, πάλι εδώ!..
Το ραντεβού μας να ξαναβρεθούμε σήμερα μετά από 20 μέρες πνευματικής ανασυγκρότησης (!) δεν είχε επιλεχτεί επίτηδες,  για να κάνουμε αγωνιστικό(;) αντιπερισπασμό στις εκλογές διεκδικώντας από αυτές τον τίτλο του γεγονότος της ημέρας!..
 Είχε επιλεχτεί επίτηδες, για άλλον λόγο…
Τώρα, αν η επιστροφή μας συνέπεσε με τη μέρα άσκησης του κυριαρχικού μας (;) δικαιώματος ως λαού και ως έθνους είναι κάτι που μόνον σημειολόγοι αναλυτές μπορούν να το ερμηνεύσουν κατά το δοκούν.

Ο Dinó ψήφισε πρωί-πρωί, χωρίς αμφιταλαντεύσεις εκείνον τον υποψήφιο -αδιάφορα σε ποιο κόμμα ανήκει- που είχε δηλώσει ρητά και απερίφραστα ότι αποποιείται του αβρού και εξομοιωμένου μισθού του με αυτόν του ανωτάτου δικαστικού λειτουργού, καθώς και των διαφόρων παγίων επιδομάτων, που σε μια δημοκρατία δεν τα απολαμβάνουν όλοι. Αντίθετα, επιθυμεί να λαμβάνει για τις υπηρεσίες του τόσα, όσα αμείβεται και ένας κοινός  και κατά το μάλλον ανειδίκευτος εργαζόμενος με μηδέν έως οκτώ χρόνια εργασίας στον εύρωστο ιδιωτικό τομέα. Επιπρόσθετα, να υπόκειται και ο δικός του μισθός τις προς τα κάτω… αυξήσεις, που ο ίδιος ως βουλευτής θα ψηφίζει.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αφού, λοιπόν, ο Dinó αφού επιτέλεσε το ύψιστο δημοκρατικό του καθήκον ασκώντας το κυριαρχικό του δικαίωμα αφήνοντας στην κάλπη το δικό του μερτικό για μια “καλύτερη Ελλάδα” (που λένε και τα συνθήματα) επέστρεψε στη θησαυροσπηλιά του να ετοιμαστεί, γιατί από αύριο πιάνει δουλειά (ναι, σιγά μη βρήκε στον ευρύτερο ή στενότερο ιδιωτικό τομέα) εδώ στο πόστο του, δηλαδή.
Για σήμερα, σας έχει έναν μικρό απολογισμό. Ο λόγος; Δεν ξέρω, αν το θυμηθήκατε, αλλά σήμερα κάνει “φου” να σβήσει το πρώτο κεράκι της ζωής του!
Ένεκα η λιτότης λιτοτήτων τα πάντα λιτότης δεν κάνει πάρτι επί τούτου σε κάποιο χώρο σελεμπριτάδικο, αλλά αρκείται σε έναν σεμνό απολογισμό της παρουσίας του στον κυβερνοχώρο.

Έχουμε και λέμε:
Ένας χρόνος, 52 εβδομάδες, 366 μέρες (δίσεκτο γαρ το ενεστώς έτος) στη διάρκεια του οποίου αναρτήθηκαν 86 θέματα (κατά μέσον όρο 7 τον μήνα), που είναι σίγουρα πολύ λιγότερα από τις αναρτήσεις πολλών άλλων δυναμικών και αξιόλογων blogs στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε αντιστάθμισμα, πολλά από τα θέματά του χαρακτηρίστηκαν από τους φίλους ως… “υπερπαραγωγές” στον κυβερνοχώρο. Ό,τι μπορεί κάνει!...
Top Ten 1
Τα θέματα αυτά, πάντα κινούμενα στα πλαίσια της νοσταλγίας για τα όμορφα παλιά, των προσωπικών αναμνήσεων και των συλλεκτικών συγκροτούν 9 θεματικές ομάδες και 37 υποκατηγορίες με την ετικέτα “Νοσταλγείο” -γλωσσικό εύρημα του Dinó- να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Top Ten 2
Με περισσότερες από 2.000 αναρτημένες εικονογραφίες, είτε ως απλές εικόνες είτε ως σύνθετα πάνελς από τις οποίες τουλάχιστον οι 600 από αυτές που είναι παραγωγής και σκαναρίσματος “made of Dinos”, έχουν καταχωριστεί στις πινακοθήκες του google ο Dinó αισθάνεται πως έχει παρουσιάσει έργο τόσο ως blog, όσο και ως “Δεινοθήσαυρος”. Θεωρεί δε ως τίτλο τιμής που κάποιες από τις συνθετικές παρουσιάσεις του για τα παλιά λαϊκά περιοδικά αναρτήθηκαν και από άλλα blogs οι διαχειριστές των οποίων αναφέρθηκαν κολακευτικά για τον ιστότοπο από όπου δανείστηκαν κάποια ανάρτησή τους.


Top Ten 3

Ο Dinó, με την ευκαιρία αυτή, του ευχαριστεί θερμά.
Όλα άρχισαν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 με μια δοκιμαστική ανάρτηση, στο νέο blog που στήθηκε με τη βοήθεια και τις συμβουλές του φίλου Νίκου Νικολαΐδη, o οποίος κάνα δυο-τρεις μήνες νωρίτερα με είχε χρίσει συνδιαχειριστή στα blog του “Blek” και “Αθλόμετρο”. Σαν ευχαριστήρια ανταπόδοση, ο Dinó του απονείμαμε τον ομόλογο τίτλο (παράπονο: ουδέποτε έκανε χρήση της ιδιότητάς του!). Τρεις μέρες αργότερα, έγινε και η πρώτη επίσημη ανάρτηση.
Ήταν μια περιπέτεια του Ζορρό από το περιοδικό “Μάσκα”, που τώρα φιλοξενείται στη βιβλιοθήκη του blog “Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα”, παρακλάδι του “Δεινοθήσαυρου” που άρχισε την καριέρα του σαν ετικέτα από το μητρικό blog του και σύντομα έγινε ανεξάρτητος ιστότοπος υποστήριξης (supporter) στην κατηγορία “Λαϊκή Λογοτεχνία” με ύλη αποκλειστικώς κείμενα από παλιά παιδικά λαϊκά περιοδικά και την pulp  λογοτεχνία γενικότερα.
“Εις ταύτην την ενιαυσίαν διαδρομήν”, όπως θα έλεγε και ο… Παπαδιαμάντης δημοφιλέστερη ανάρτηση βάσει στατιστικών δεδομένων αναδεικνύεται μέχρι στιγμής το θέμα “Η κρυμμένη γοητεία της άλλης όψης” που είχε αναρτηθεί στις 23 Φεβρουαρίου και ήταν φωτοθέμα αφιερωμένο στη φανταστική σέξυ όψη ηρωίδων γνωστών ντισνεϊκών παραμυθιών και που αναρριχήθηκε μόλις πρόσφατα σε αυτή τη θέση αφήνοντας ελαφρά πίσω την από πολλούς μήνες ανάρτηση για το πώς “Καταπατήθηκε η Δύση” ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί σε περιοδικό κοντά τριάντα χρόνια πριν!
Την πρώτη δυναμική δεκάδα αναρτήσεων με τις περισσότερες εισόδους τη συμπληρώνουν με σειρά κατάταξης:
3η θέση: “O αειθαλής κύριος Σκρούτζ Μακ Ντακ” (3/12/11) μια μίνι βιογραφία του πλουσιότερου παπιού στον κόσμο με την ευκαιρία των 65ων γενεθλίων του εκείνες τις μέρες.

4η θέση: “Ο Μίκυ Μάους σε εξωτικές αποστολές” (23/9/11), όπου αναρτήθηκε η one shot (ολόκληρο το τεύχος) περιπέτεια του Μίκυ Μάους από το τεύχος 3 του “Γέλιο και Χαρά” (1953) “Στο Ψηλό Θιβετ”.

5η θέση: “Βίβα Γκρέκο” (17/5/11). Η τέταρτη χρονικά ανάρτηση ήταν ολόκληρο το πρώτο τεύχος του αγορίστικου περιοδικού “Γκρέκο” (1959) που για πέντε μήνες προσθέτοντας συνεχώς επισκέψεις στο παλμαρέ του κρατήθηκε στην πρώτη θέση μακράν των άλλων αναρτήσεων, αλλά που σταμάτησαν όταν το θέμα πέρασε στη βιβλιοθήκη του  Π.ΑΝ. όπου φυσικά συνεχίζει από εκεί να διαβάζεται (και να ξαναδιαβάζεται) συνεχώς έως σήμερα.

6η θέση: “Κι αρχίζει το ματς” (2/10/11). Θέμα κάπως αποκλειστικό, αφού είχε σαν θέμα παλιά επιτραπέζια παιχνίδια αποκλειστικά με θέμα το ποδόσφαιρο και όλα αυτά τα ποδοσφαιράκια είναι από τη συλλογή επιτραπεζίων παιχνιδιών του Dinó. Ήταν που αργούσε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και το παιδί είχε χαρμανιάσει για μπάλα!

7η θέση: “O ζουγκλογράφος, ο ρεμπέτης και ο παραμυθάς κ. Νίκος Β. Ρούτσος” (15/12/11). Η πιο λεπτομερής βιογραφία του γνωστού συγγραφέα παιδικών αναγνωσμάτων του Νίκου Ρούτσου, “πατέρα” του Γκαούρ και του Τζων Γκρηκ, καθώς και δεκάδων παραμυθιών και παραστάσεων Καραγκιόζη, καθώς και λαϊκών τραγουδιών, αφιέρωμα στην επέτειο των 30 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας.

8η θέση: “Η Μεγάλη Βίβλος των ελληνικών Κόμικς” (6/9/11). Παρουσίαση της έκδοσης από το Greek Comics του αναλυτικού καταλόγου με τεκμηριωμένες καταγραφές για τα κόμικς που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

9η θέση: “Αφιέρωμα στον Καρλ Μπαρκς” (25/8/11). Με την ευκαιρία της αναγγελίας της κυκλοφορίας στις ΗΠΑ του πρώτου τόμου των απάντων του μεγάλου “παπιάνθρωπου” παρουσιάστηκε η πιο πολυμεταφρασμένη και με τις περισσότερες εκδόσεις στον κόσμο ιστορία περιπέτεια του Ντόναλντ Ντακ “Χαμένοι στις Άνδεις”.

10η θέση: “Κοίτα τι βρήκα στο πατάρι” (19/6/11). Η επιτομή του concept για τα ποια πράγματα θα μιλάει ο Δεινοθήσαυρος. Γκρουπαρισμένες σε ενότητες κάποια αντικείμενα από τις συλλογές του Dinó δίνουν το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν άλλαξαν και πολλά από τότε. Μάλλον προστέθηκαν και καινούργιες ιδέες, που πήραν θέση στη θεματολογία των αναρτήσεων, ενώ άλλες ακόμα πιο φρέσκες ακολουθούν.

Μια σύγκριση με το top ten της δεξιάς στήλης, όπως είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο θα καταδείξει ότι η θεματογραφία του Dinó είναι δυναμική και τα παλιότερά του θέματα συνεχίζουν να διαβάζονται.


Τάργκα το Ελληνόπουλο
Από εκεί και πέρα ας παραθέσουμε κάποιες ακόμα αναρτήσεις που υποκειμενικά  (λέει ο Dinó) ξεχωρίζω είτε γιατί χρειάστηκε περισσότερος κόπος και χρόνος για να φτιαχτούν, είτε γιατί διασκέδασα ετοιμάζοντας το υλικό τους (συνεχίζει να λέει και ολοκληρώνει ο Dinó).
Χρονολογικά, λοιπόν, στις καλύτερες αναρτήσεις  (λέει ο Dinó) περιλαμβάνω: “Τάργκα, το ατρόμητο Ελληνόπουλο” (28/5/11) πρώτη αναλυτική παρουσίαση του περιοδικού,

Τζίλντα
Απόβραδο καλοκαιριού: ώρα για σινεμά" (25/6/11), όπου οι παραγωγές Dino Productions παρουσίασαν την κλασική ταινία Τζίλντα (ή Γκίλντα) με τρέιλερς από τις δυο πιο διάσημες σκηνές της,

Τζων Γκρηκ
Ένας είναι ο Τζων Γκρηκ”, παρουσίαση του περιοδικού, που βασιζόταν στο πιο δημοφιλές ραδιοσήριαλ του ΕΙΡ του 1958.
Η καλοκαιρινή τετραλογία (8, 10 13 και 16 Ιουλίου) με θεματικές συλλογές γελοιογραφιών για το καλοκαίρι με περισσότερο δημοφιλές θέμα “Τα μπάνια του λαού” (16/7/11), που ήταν εμπλουτισμένο με κινηματογραφικό κλιπάκι, σχετικά τραγούδια και επιθεωρησιακές παρλάτες…

Τα μπάνια του λαού με παγωτό στην παραλία.
Το must  του καλοκαιριού.
Το απόλυτο της υπερπαραγωγής, που αναμεταδόθηκε και από άλλα μπλογκς. Πέρασε και αυτό από την πρώτη θέση του chart,

Κάθριν Χέπμπερν και Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, αλλά η "βασίλισσα"
ήταν ένα σαπιοκάραβο.
“Η πιο γνωστή αφρικανή βασίλισσα”, παρουσίαση της ταινίας “Η βασίλισσα της Αφρικής” με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Κάθριν Χέπμπερν (26/9/11).

Η παρουσίαση του περιοδικού ποικίλης ύλης “To Δικό μου” με  υποστήριξη σε άλλη ανάρτηση την παρουσίαση ολόκληρου του πρώτου τεύχους και πινακοθήκη όλων των εξωφύλλων ενός σχετικά άγνωστου νεανικού περιοδικού ποικίλης ύλης της δεκαετίας του ’60 (15/10/11).

Τα “Πρόσωπα του σινεμά” ανάρτηση με φωτοθέμα focus στα πρόσωπα των κινηματογραφικών γιγαντοαφισών που έστησε στις προσόψεις των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» ο Μεμάς Τουλιάτος στη δεκαετία 1972-1982 (17/10/11).

Η “Μονομαχία στο Ελ Λάσσο”, παρουσίαση του νεανικού περιοδικού “Λάσσο” που έγραφαν εναλλάξ ο Γ. Μαρμαρίδης και ο Ν. Ρούτσος. Είχε αναρτηθεί σε πινακοθήκη και το σύνολο των εξωφύλλων του, ενώ στο Π.ΑΝ. μια ολόκληρη ιστορία,

Η πάντα επίκαιρη Συννεφιασμένη Κυριακή”, με ντοκουμέντα για τη “συννεφιασμένη” ιστορία των στίχων της.

Αλλά εκείνα που με πραγματικό κέφι και διάθεση ανέβασε ο Dino (δικό του είναι το μπλογκ, ό,τι θέλει ανεβάζει) ήταν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα,
που τα ‘γραψε εν μια νυκτί για να σας τα πει πρωί-πρωί με τη δροσούλα ανήμερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12/11) και το πρωταπριλιάτικο αστείο με τα εξώφυλλα ανύπαρκτων περιοδικών (1/4/12), αλλά για αυτή τη σατανική ανάρτηση είχε ξενυχτίσει αρκετά κρύα βράδια των πρώτων ανοιξιάτικων ημερών.









Τέλος, ξεχωρίζει, για τον όγκο του σπανιότατου υλικού που παρουσίασε, και τις “Σημαιούλες” με τα πρώτα χαρτάκια που είχαν κυκλοφορήσει από το πλήθος των παιδικών επιμορφωτικών καρτών-παιχνίδι περιπτέρου που τις ακολούθησαν…




Επική, κυριολεκτικά, ήταν και η ανάρτηση σε πέντε μέρη των Όσκαρ κινηματογραφικής μουσικής, καθώς και το θέμα με τις βιβλικές ταινίες του Πάσχα.
Σε αυτές τις 366 μέρες μετρήσαμε κοντά 22.000 εισόδους, που για κάποιους δεν θεωρείται μεγάλο νούμερο, αλλά ο Dinó το θεωρεί τιμή του που έχει τόσο καλούς φίλους που τον επισκέπτονται αρκετά συχνά έχοντας μάλιστα αφήσει και πάνω από 400 μηνύματα (συνολικά σχεδόν 500 με τις απαντήσεις του) και σε αυτό το σημείο η ικανοποίηση του Dino είναι πολύ μεγάλη γιατί ο αριθμός αυτός σε σχέση με τις εισόδους δίνει το μέτρο της φιλικής σχέσης που ανεβάζει και το επίπεδο επικοινωνίας μας.
Στο ίδιο διάστημα ο Dino απέκτησε σύντομα και τρία μικρότερα αδελφάκια: το Παραλογοτεχνίας Ανάγνωσμα, τον Dino RetroSportivo  και τον Dino τον Μικροηρωϊκό, από σήμερα προστίθεται στην παρέα και το Classics in Comics, ενώ σύντομα αναμένονται και… νέες αφίξεις. Είμαστε δυναμικοί! Πώς να το κάνουμε;
Ο Dino σας ευχαριστεί και για τις νοερές ευχές σας…
Και ένα τελευταίο: Αυτή εδώ είναι η τελευταία ανάρτηση του Dino στη διεύθυνση Dinothesaurus.blogspot.com. Το blog αυτό θα συνεχίζει να λειτουργεί ως συντονιστικό και επικοινωνιακό μέσο των άλλων groovy blogs του group, ενώ θα διατηρήσει στο αρχείο του τις ίσαμε σήμερα αναρτήσεις για ιστορικούς (!) λόγους, αλλά κυρίως για τεχνικούς.
Η νέα URL διεύθυνση από θα μπορείτε από αύριο να μπαίνετε απ’ ευθείας είναι http://dinostalgicus.blogspot.com
Ωστόσο, θα μπορείτε να μπαίνετε και από εδώ με χρήση link κάνοντας κλικ πάνω στην ετικέτα με τον Δεινοθήσαυρο.

3 σχόλια:

  1. Χαρούμενη επέτειο και καλή συνέχεια! Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό υλικό και το συλλεκτικό μεράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο εχεις κάνει εκπληκτική δουλειά και θα πρέπει να εισαι ιδιαίτερα περήφανος. Σε ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε ακόμη μια χρονιά γεμάτη αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στον Δεινοθήσαυρο και στα αδελφάκια του! Να είσαι πάντα καλά, Γιώργο, για να μας χαρίζεις όλα αυτά τα υπέροχα θέματα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή